Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Büyüyoruz durduramıyorlar çıldırıyorlar!

Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'e konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çalışmaların devam ettiği Üçüncü Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstabul-İzmir Otoyolu, İstanbul Gebze Halkalı Banliyö Hatları, Avrasya Tüp Geçiş Projesi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Ovit Dağı Geçidi gibi dev projelerin son durumunu paylaşmış. Tablo şöyle:
Tamamlandığında üçüncü havalimanının, 1.1 milyar Euro yıllık kira geliri ve 200'ü aşkın uçağın aynı anda yolcu alabileceği 1.5 milyon metrekarelik terminali olacak. Ve en önemlisi dünyanın en büyük havalimanı olacak; bu gururu yaşamak bile yeter.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, iki demiryolu şeridi dahil olmak üzerine 10 şeride sahip olacak. 59 metre genişliğiyle, dünyanın en geniş asma köprüsü olacak. Köprünün sadece bölgeye yıllık ekonomik katkısı: 1.75 milyar lira

BELGESELLERE KONU OLACAK
İstanbul-İzmir Otoyolu projesi içerisinde yapımı devam eden İzmit Körfez Geçişi Köprüsü; en büyük orta açıklıklı asma köprüler arasında dünyada dördüncü sırada yer alacak. Mayıs ayında hizmete açılacak ve dört saatlik körfez çevresi yolu, bu köprü ile dört dakikaya inecek. (Dört saat tam olarak neye göre hesaplandı bilmiyorum ama üç saatin dört dakikaya inmesi bile müthiş bir olay.)
İstanbul Gebze Halkalı Banliyö Hatları tamamlandığında; yıllık ekonomiye katkısı 500 milyon lira olacak ve trafiği rahatlatacak, ticareti artıracak.
Avrasya Tüp Geçiş projesi; deniz altından en derinden geçecek tünel olacak.
Bölgeye yıllık ekonomik katkısı: 560 milyon lira. Zaman tasarrufu: 52 milyon saat/ yıl. Yakıt tasarrufu: 160 milyon TL/yıl (38 milyon litre yakıt) Araç geçiş ücretlerinden sadece devlet yılda yaklaşık 100 milyon liralık gelir sağlayacak.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı işletmeye alındığında; 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıyabilecek.
Yapımı devam eden hattın bugüne kadarki ekonomik katkısı bile 988 milyon lira.
Ovit Dağı Geçidi, Rize ve Erzurum'u birbirine bağlayacak. 14.7 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun, dünyanın ikinci uzun tüneli olacak. Bölgeye yıllık ekonomik katkısı: 60 milyon lira.
Bu projelerin çoğu, kırdıkları rekorlarla belgesellere konu olacak, hepsi hayatımızı kolaylaştıracak. Bu projelerin ekonomiye ve istihdama katkılarını ise Bakan Yıldırım şöyle açıklıyor:
"Yedi dev projenin ekonomik etki analizlerine bakıldığında; sağladıkları katkı yıllık yaklaşık 8.6 milyar lirayı buluyor.
Bu projelerimizde, işçisinden büro personeline ve mühendisine kadar toplam çalışan sayısı 65 bin 500 kişidir. Ortalama dört kişilik aileyi ele alırsak, 262 bin kişiye ekmek kapısıdır. Bu projeler hizmete alındıklarında sağlayacakları ekonomik katkı ve istihdam çok daha yüksek olacak. Sadece üçüncü havalimanı hizmete açıldığında, 210 bin kişiye istihdam sağlayacak."

TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE
Suriyeli mülteci akını 3 milyona yaklaşırken, PKK ve IŞİD terörü hem sosyal hayata, hem yurtiçi ekonomiye, hem de turizme büyük darbe vururken, Rusya ile olan kriz tarım ve turizm gelirlerini baltalarken, dünya genelinde ekonomik kriz bizi de etkilerken, başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerdeki savaş ve karışıklıklar ticaretimizi olumsuz yönde etkilerken; Türkiye'nin tüm bu dev projeleri hayata geçiriyor olması ayrıca büyük bir başarı öyküsüdür.
Yunanistan bu sorunların hiçbirini yaşamadan iflas bayrağını çekmişti! İşte Türkiye'deki bu büyüme; İran'ı, Rusya'yı, ABD'yi, Avrupa ülkelerini ve 'içimizdeki İrlandalıları' çıldırtıyor! Daha geniş çerçeveden bakarsanız; Türkiye'de yaşanan terör olaylarını kimlerin desteklediğini de görürsünüz! Tüm sorunlara rağmen Türkiye'nin ne kadar büyük ve güçlü bir ülke olduğunun hâlâ farkında değil misiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA