Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Akıllı telefon sömürgesiyiz

2013 yılında Türkiye'de akıllı telefon sahibi olanların oranı yüzde 17'yken 2015 yılında yüzde 59'a yükseldi. Bu oran; Fransa'da yüzde 49, Japonya'da ise yüzde 39. Türkiye, küresel çapta internet kullanımının en yüksek olduğu 11'inci ülke. Teknolojiyi yakından takip etmek güzel ama bunun bir de faturası var. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Türkiye'de, 2000-2015 arasında ithal edilen cep telefonu için ödenen para tam 23.4 milyar dolar.
Bu rakam, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yatırım tutarını bile aşıyor.
Özetle, küresel akıllı telefon markalarının sömürgesiyiz.
Başta iPhone ve Samsung olmak üzere yabancı marka akıllı cep telefonları, Türkiye'de çok seviliyor, büyük ilgi görüyorlar.
Öyle ki, devletin akıllı cep telefon üretimini teşvik etmek için yerli markalara vergi avantajı sunması bile iPhone'cuları, Samsung'cuları kızdırmaya yetiyor.
Bir yerli markanın, vatandaşın uygun fiyata cep telefonu üretmesi bile espri konusu oluyor. Ne de olsa Türkler bir şey yapamaz; araba da, akıllı telefon da yapmamalı!
Dijital teknoloji ışık hızıyla büyüyor ve birçok sektörü geride bırakıyor. Sadece akıllı telefonlar için 23.4 milyar dolar ödemişiz yabancı markalara; bir de bunun interneti, TV'si, bilgisayarı, tableti, Microsoft'u, Apple'ı, Google'ı, Amazon'u var, var oğlu var.
Bu dev markalar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vergiyi az ödemek için yasalardaki açıkları sonuna kadar kullanıyorlar.
Bu, çok büyük para kazanan markalar, mağaza açmak dışında istihdam bile yaratmıyorlar. Asıl üzücü olan ne biliyor musunuz?
Ülkemizde muazzam paralar kazanan bu markalar; akılda kalan, büyük kaynak sağlayan sosyal sorumluluk projeleri bile üretmiyorlar.
Evet, küresel elektronik markalarla baş etmek zor, onlar hep birkaç adım önde olacaklar ama ülke olarak kendi markalarımızı yaratmalıyız. Sonuçta bu bir yarış, bu yarışta ne kadar geride kalırsak o kadar kötü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA