Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Daha çok arkeolog lazım

Milattan önce 3'üncü yüzyıla ait olan üzerinde 'Neşeli ol, hayatını yaşa' yazılı mozaik, Hatay'da 2012 yılında teleferik projesinin yapımı sırasında tarihi kalıntıların bulunması üzerine başlatılan kazı çalışmalarının sonucu ortaya çıkmış. Türkiye'de kazmayı nereye vursan tarih fışkırıyor ama arkeoloji mezunları işsiz, çoğu başka meslekler yapıyor. Türkiye genelinde 12 bin 280 arkeolojik, 266 kentsel, 32 kentsel arkeolojik, 159 tarihi, 438'i diğer sit alanları olmak üzere toplam 13 bin 175 sit alanı ve 97 bin 142 korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 194, özel sektör tarafından açılan 197 müze var. Ancak buralarda işleri; Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde arkeolog, müze araştırmacısı, sanat tarihçisi, Hititolog, antropolog dahil 1003 personel yürütüyor. Bu geçtiğimiz yılki personel sayısı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda yeni kadroların açılacağına dair haberler geliyor; umarım gerçekleşir.

Tarihi zenginlik
Ne kadar çok arkeolog çalıştırılırsa o kadar çok tarihi eser bulma şansımız var. Turistler Türkiye'ye sadece doğal güzellikleri ve beş yıldızlı otelleri için gelmiyor. Türkiye'yi rakiplerinden ayıran tarihi zenginlikleri. Kriz olduğunda turizm sektörü hemen ağlama pozisyonuna geçiyor, devletten desteği koparıyor ama turizmcinin para kazanmasını sağlayan arkeologlar iş bulamıyor, zor şartlarda yaşıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA