Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Hiç mi tarih okumadın Mustafa?

'İki dandik takayı Haliç'in uysal sularından geçirip topu topu Avcılar kadar bir üvey kasabayı gasp etmeyi fetih diye kutlayan aptal.'
'Elbette bilmezsin; senin Ecdad-ı Osman'ın yalvararak haçlıya teslim ettiği İstanbul'u, Mustafa Kemal'in ölümüne kavgasıyla kurtardığını ve elbette bilemezsin, sana hayatın estetiğini yaşamayı önerdiğini.'
Bu tweet'ler Mustafa Altıoklar'a ait. Altıoklar, tam da Fetih Şöleni; etkinliklerle kutlanırken bu tweet'leri yazdı. Altıoklar, İstanbul'un fethedilişinin 563'üncü yıldönümünün büyük bir coşkuyla kutlanmasından rahatsız olmuş galiba. Hadi siyasi eleştiri yapsa anlarım ama dünya tarihini baştan ayağa değiştiren tarihimizin en destansı zaferlerinden birini küçümsemek için insanın ya kötü niyetli olması ya da aklını yitirmesi lazım!

KÜÇÜMSÜYOR
Altıoklar bir de İstanbul fethini küçümserken karşılaştırma yapmış; Osmanlı İstanbul'u sattı, Mustafa Kemal kurtardı demeye getirmiş. Elbette amacı Kemalist kesime şirin görünmek. Ama başta Atatürk'e saygısı olan biri, bu saçma karşılaştırmayı yapmaz ve İstanbul'un fethini küçümsemez.
Kimdir Altıoklar? Kariyerinin başında çektiği filmler çok izlenmiş, sonra kariyerinde büyük bir düşüş yaşamış bir yönetmen.
Şimdilerde Twitter'da muhalif takılıyor ama onu Cihangir tayfası, sinema yazarları bile fazla kaale almıyor. Altıoklar aynı zamanda tıp doktoru; fizyoterapist. Yani okumuş etmiş bir insan.
Kimdi senin tarih öğretmenin Mustafa? Sana öğretmediler mi?
İstanbul'un 1453'te bir kasaba değil, Doğu Roma'nın başkenti olduğunu...
İki dandik takanın 70 gemi olduğunu ve bu gemilerin Haliç'in durgun sularından değil karadan yürütüldüğünü...
Fatih'ten önce İstanbul'un 20 kez kuşatılıp alınamadığını...
Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadada bulunan, geçilmesi imkansız surlarla çevrili İstanbul'un klasik kuşatma savaşında savunmaya en elverişli şehirlerden biri olduğunu...
İstanbul'un fethi ile Orta Çağ'ın kapanıp Yeni Çağ'ın açıldığını...
İstanbul'un fethinde kullanılan büyük topların, en güçlü surları bile yıkmasının 'derebeylik'lerin yıkılmasına ve merkeziyetçi krallıkların güçlenmesine neden olduğunu...
Öğretmediler mi sana Mustafa? Hatırlamak istersen adresini ver, benim oğlanın tarih kitabını sana yollayayım.
Ne yazık ki, son dönemde bazı sanatçılar kendi işleriyle değil de ülkesini, halkını aşağılayarak gündeme geliyorlar. Bir yönetmenin çektiği filmlerle değil de halkını, tarihini küçümseyerek gündeme gelmesi ne acıklı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA