Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Okullarda ‘hormonlu not’

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul başarısının da etkili olduğu Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde (TEOG), 'hormonlu not' kullanan 40 ilde 200 özel okul tespit etmiş. Habertürk'ten Lütfi Erdoğan'ın haberine göre; birçok özel okul, öğrencilerine derslerden 100 verip, başarı puanını yükseltiyormuş. Matematikten okulda 100 alıp TEOG'da 30 alan öğrenciler sayesinde 'hormonlu not' dağıtan okullar tespit edilmiş. MEB harekete geçmiş. Şimdiye kadar sadece öğretmen ve müdür cezalandırılıyormuş. Artık yeni yasal düzenlemeyle notlarda hile yapan okulların sahiplerine de yaptırım uygulanacakmış. Fazladan not verdiği tespit edilen okullara asgari ücretin 20 katı para cezası kesilecekmiş. Aynı durum üç kez tekrarlanırsa, okul sahibinin çalışma ruhsatı beş yıl iptal edilecekmiş.
Orta öğretim başarı puanına geçildiği dönemde bu sistemin suistimale açık olduğunu yazmıştım. Kim bilir daha önce kaç okul, notları şişirdi, bu sayede kaç öğrenci sıralamada diğer öğrencilerin önüne geçti. Bu sistem suistimale o kadar açık ki, devlet okullarında bile öğretmenler bireysel olarak bazı öğrencilerine kıyak geçmiştir. Hile yapan okullar, öğrencilerine birçok dersten 100 verip işi abartanlar gibi bir de çaktırmadan yapmaya çalışan okulların olduğunu da unutmayalım!
Yeni yönetmeliğe göre hile yapan okullara verilen ceza da çok az; askeri ücretin 20 katı, bazı özel okulların tek bir öğrenciden aldığı yıllık ücretin bile altında. Bir de bu hileyi yapmaları için üç kere fırsat tanınıyor ve en sonunda okul açması beş yıl iptal ediliyor. 'Hormonlu not' hilesi daha ciddiye alınmalı. İnsanlar boğazlarından kısıp çocuklarını özel okullara, kurslara yolluyorlar, onlarla birlikte ders çalışıyorlar, tatile bile çıkmıyorlar.
Bir öğrenciye fazladan not vermek kul hakkı yemektir. Vallahi eski sistemi daha iyiydi, herkes eşit şartlarda tek sınava giriyordu. Unutmayalım; bizim halkımız sistemde gördüğü en küçük açığı anında kendi lehine kullanmaya programlanmıştır!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA