Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İstanbul’da Barselona eğitimi

Önceki gün Maslak'taki FCBEscola İstanbul Tivibu Futbol Okulu'nun yıl sonu törenine katıldım. Çocuklar, bir yıllık eğitimin sonunda karnelerini aldı.
Benim oğlanın karnesine baktım; müdahale yeteneğinden şut becerisine, 1-3-2-1 sisteminde temel hücum prensiplerinden takım içindeki sosyal davranış alışkanlıklarına kadar 15 temel alanda 71 dalda performans değerlendirmesinin yapıldığını gördüm. Notlar da hiç öyle üstün körü verilmemiş; bizim Efe'nin sol ayağı, kademe anlayışı zayıf mesela. Eksik olduğu yönler gerçekten tek tek belirtilmiş.

KADIN ANTRENÖR VARDI
Karneye bakarken içimden 'İşte Barcelona'nın La Masia altyapısında bu zihniyet sayesinde yıldızlar yetişiyor' dedim. Bu fark antrenmanlarda da kendini gösteriyordu.
Örneğin; bizim futbol altyapılarında bir saatlik antrenmanın 15 dakikası çocukları gruplara ayırmakla, 10 dakikası hocanın konuşmasıyla, kalan 35 dakika da paslaşma ve maçla geçiyordu.
Barselona futbol okulunda ise 1 saat 15 dakika süren antrenmanın bir dakikası bile boş geçmiyordu. Biz meraklı veliler, antrenmanları izlemekten sıkılıyorduk.
Çünkü ilk aylarda antrenmanların büyük bölümü paslaşma ve top sürme çalışmasıyla geçiyordu. Aynı anda üçerli iki takım, iki joker oyuncuyla maç yapıyordu. Ama sahada dört kale vardı. Kaleye şut atmak yasaktı. Topun gol olması için hücum oyuncusunun kalenin içindeki topa dokunması gerekiyordu. Yani antrenmanları izlerken kafamız karışıyordu.
Bizim akademide yetişmiş genç antrenörlerin, her antrenmandan önce İspanyol hoca David Badia Cequier ile toplantı yapmaları da bence önemli bir ayrıntı... Çocuklara her antrenmanda farklı dersler veriliyordu. Ekipte Kübra Keskindokur adında genç bir kadın antrenör de vardı mesela. Kübra Hoca'nın, antrenmanlara kadın estetiği katması da biz erkek egemen futbol kültüründen gelmiş velileri şaşırtıyordu.

KUTLANMALI
Türk sporunun deneyimli yöneticilerinden Ali Kiremitçioğlu, FCBEscola İstanbul Tivibu Futbol Okulu'nun hem Maslak, hem de Maltepe'deki şubelerinde gerçekten örnek alınacak bir eğitmen ekibi kurmuş.
Bizde her futbol tartışmasında altyapının öneminden bahsedilir ama her şey lafta kalır. Çocukları Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray altyapılarında oynayan birçok veliyle konuştum; hepsi Barcelona Futbol Okulu'nu gördükten sonra altyapılarda bizdeki öğretim modellerinin çok geride olduğunu söylediler. Bu noktada Barcelona ile işbirliği yapıp FCBEscola İstanbul Tivibu Futbol Okulu'nu Türkiye'ye kazandıran Türk Telekom'u da kutlamak lazım.
10 yıldır spor sponsorlukları ve gelir paylaşım ortaklıkları olmak üzere spora toplam 135 milyon doları aşkın yatırım yapan Türk Telekom'un bence en faydalı yatırımı açtıkları bu futbol okulları. Çünkü kulüplere verilen sponsor desteklerinin, yöneticilerin yanlış politikaları yüzünden sporumuza katkı olarak geri dönüş oranları düşük ama FCBEscola İstanbul Tivibu Futbol Okulu gibi doğru yatırımların spora direkt katkısı var.
Not: FCBEscola İstanbul Tivibu Futbol Okulu, Haziran ve Eylül aylarında, 6 ile 14 yaş arası çocuklar için seçmeler düzenliyor. Çocuğunuz futbolda yetenekliyse bu seçmelere sokun. Türk Telekom, yetenekli çocuklara eğitim bursu da veriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA