Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Çocuklar okulda tuvalet temizlesin mi?

BirGün gazetesinde Gaziantep'te bir okulda 'Öğrenciye tuvalet temizletiyorlar' diye bir haber çıktı. Fotoğrafta tuvalette paspas yapan çocuk için sosyal medyada, 'Bir çocuğa nasıl tuvalet temizlettirilir?' diye olayı skandal olarak gören yorumlar paylaşıldı.
Gaziantep Valiliği ise, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı müfettişlerin söz konusu okulda inceleme yaptıklarını ve böyle bir olayın yaşanmadığını ve haberin iftira olduğunu belirten bir açıklama yayınladı.
Keşke haber doğru çıksaydı.
Elbette bir öğrenciye değil, bütün öğrencilere sırayla tuvalet ve sınıflar temizlettirilseydi.
Japonya'da çocukların kendi okullarını kendilerinin temizlemesinin çok eski bir gelenek olduğunu biliyor musunuz?
Japon okullarında kadrolu bir müstahdem ya da hizmetli yoktur. Okulun tüm işlerini öğrenciler ve öğretmenler birliği içerisinde yapar. Japon okullarında çocuklar, öğretmenleriyle birlikte yer paspaslar, cam siler, tuvalet bile temizlerler.
Ve böylece öğrenciler okulu kirletirlerse kendilerine iş çıkaracaklarını bilirler.
Ağaç yaşken eğilir; siz çocuğa kendi pisliğini küçük yaşta temizlettirirseniz, o çocuk yaşadığı yere ve çevreye daha duyarlı olur. Japonya'da çocuklar okullarda aynı zamanda toplumun bir üyesi olmayı, sorumluluk almayı, düzenli çalışmayı ve en önemlisi kendisini sorgulamayı öğreniyorlar.
Çocuklarımızı yarış atı gibi yetiştirmek yerine onlara önce birey olmayı, disiplinli olmayı öğretsek daha iyi olmaz mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA