Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Neden iyi futbolcu yetişmiyor?

Dünya Kupası elemelerinde; 2.5 milyon Euro değerindeki kadrosuyla mücadele eden Faroe Adaları bile bizden daha çok puan topladı. Çevresine zarar veren egosu, kadroya almadığı oyuncular ve mantık dışı taktiklerinden dolayı eleştirdiğimiz Fatih Terim'i; başarısızlıkta tek sorumlu ilan etmek elbette haksızlık olur. Farkında değil misiniz;
Türkiye'de artık bırakın yıldız futbolcuyu, oynadığı mevkide idare edecek Milli Takım düzeyinde futbolcu bile yetişmiyor.
Tanju Çolak gibi nokta atışı yapan bir golcümüz var mı? Ya da Oğuz Çetin, Sergen Yalçın gibi adrese teslim asistler yapan 10 numaramız... Rıdvan Dilmen gibi hızlı bir forvetimiz... Abdullah Ercan, Ergün Pembe, Hakan Ünsal ayarında bir sol kanat oyuncumuz... Rüştü Reçber gibi maç kurtaran kalecimiz var mı? Yok! Bu yıldız futbolculara birçok isim ekleyebiliriz.

MAHALLE KÜLTÜRÜNÜN BİTMESİ
İyi futbolcu yetişmemesinde bir sürü etken var ama iki neden daha ön plana çıkıyor. Birincisi, mahalle kültürünün bitmesi. Sergen'ler, Tanju'lar, Rıdvan'lar dar alanda yaratıcılığı artıran mahalle futbolundan yetiştiler. Mahalle kültürü bitti, mahalle maçları oynanmıyor artık. Özellikle büyük şehirlerde artık çocuklar top oynayacak alan bulamıyor. Her yer bina, sokaklar araba mezarlığı. Profesyonel, amatör birçok kulübün altyapı için antrenman sahası var ama efektif kullanılmıyor, haftada iki gün bir saat futbol eğitiminden sonra bu tesislerin kapısına kilit vuruluyor.
Taraftarı olmayan kulüplere modern stadyumlar yapmak yerine; mahalle aralarına küçük futbol sahaları yapsaydık bugün futbolumuz çok ileride olabilirdi.
Türkiye'de iyi futbolcu yetişmemesinin ikinci ve en büyük nedeni ise yabancı futbolcu sınırının kalkması. Altyapılarda yetişen çocuklarımız yabancı çılgınlığı yüzünden A takımlarda oynama fırsatı bulamıyorlar. Üstelik yasak kalkmasına rağmen eskisi gibi kaliteli yabancılar da transfer edilmiyor.
Eskiden üç-beş yabancı transfer hakkı olurdu ve takımlar bu haklarını en doğru şekilde kullanırlardı. Şimdi 'ya tutarsa' diye transfer yapılıyor, takımlarımız yabancı futbolcu çöplüğüne dönüştü. Gurbetçi futbolcular da olmasa Milli Takım kadrosu kuramayacağız. Acilen yabancı futbolcu transferine sınırlama getirilmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA