Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Ermeni diasporası gibi çalışmalıyız

'The Promise' (Söz) filmi, 1915'te Osmanlı topraklarında bir sanatçı, bir tıp öğrencisi ve bir Amerikalı gazeteci arasındaki aşk üçgeni çevresindeki sözde Ermeni tehcirini konu alıyor.
Herkesin ilgisini çekecek sürükleyici bir öykünün çerçevesindeki tarihi olayları beyaz perdeye taşıyan filmin, daha fragmanından olayları Ermenilerin gözünden tek taraflı anlattığı görünüyordu.
Bu tek taraflı anlatım, filmin Toronto Film Festivali'ndeki gala gösterimiyle netlik kazandı. Birçok yabancı sinema yazarı 'The Promise'i tarihi olayları tek taraflı anlatan bir propaganda diye nitelendirdi.
Filmi 'Vıcık bir I. Dünya Savaşı romantizmi' olarak tanımlayan ve eski moda olarak değerlendiren ABD'li sinema eleştirmenleri de var.
Filmin oyuncuları da eleştirildi. 'Oscar Isaac, bir filmi tek başına ne kadar taşıyabilir? Fazla uzağa değil' diye ünlü oyuncuyu eleştiren yazılar çıktı.
Belki de filmin Imdb'de bu kadar düşük not almasını sadece politik oylara bağlamamak lazım.
Filmi beğenmeyen birçok eleştirmen var.
Atom Egoyan'ın 1915 olaylarını anlattığı 'Ararat' filmi; hem sinemasal açıdan kötüydü, hem de çok sıkıcıydı. Fatih Akın'ın sözde Ermeni tehcirini anlatan 'The Cut'ı da başarılı olmamıştı. Çıkan eleştiri yazılarına bakılırsa, büyük bütçesine ve dev oyuncu kadrosuna rağmen 'The Promise' de beklenen başarıya ulaşamadı.
Özetle; Ermeni diasporasının 1915 olaylarıyla ilgili tezlerini sinemayla dünyada geniş kitlelere ulaştırma çabası bir kez daha hüsranla sonuçlanacak gibi görünüyor.
Ama bir gün sinemada da başarılı olacaklar çünkü Ermeni diasporası çok çalışıyor, bizim gibi yan gelip yatmıyor! Birçok ülkenin Ermeni soykırımını tanımasında diasporanın lobi faaliyetlerinin etkisi büyük. Bizde 1915 olaylarına dair fikirlerimizi, tarihi gerçekleri; filmlerle, belgesellerle anlatmalıyız.
Ama bizim yönetmenlerimizde, belgeselcilerimizde böyle bir istek yok. Yazık!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA