Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Canan Karatay bu kez yanıldı

CNN Türk'e konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay, "Volkan Demirel maçların ilk yarısında arkadaşları çok iyi oynadığı için dinleniyor, ikinci yarı kalede Volkan aslanlaşıyor ama uzatmada yiyor" dedi. Futbolcuların karbonhidratla beslendiğini belirten Karatay ayrıca "İlk yarıda enerji patlaması yaşıyorlar ama ikinci yarıda ayakları sürünüyor, golleri yiyorlar. Yazık" ifadelerini kullandı.
Futbolcuların karbonhidrat ağırlıklı beslenmeleri doğru mu, yanlış mı bu konuda fikir beyan edemem ama başta İtalyanlar olmak üzere birçok ülkede futbol kulüpleri, özellikle maç günleri enerji versin diye futbolcularına karbonhidrat ağırlıklı mönüler veriyorlar. Peki, gerçekten de Karatay'ın bahsettiği gibi başta Volkan olmak üzere Fenerbahçeli futbolcuların sorunu karbonhidrat mı? Koskoca Fenerbahçe kulübünün beslenme uzmanı yok mu?

TV'YE AZ AMA ÖZ ÇIKSIN
Merak ettim; Fenerbahçe'nin istatistiklerine baktım. Fenerbahçe bugüne kadar oynanan Süper Lig maçlarında dokuz gol yemiş.
Yediği gollerin dağılımı ise şöyle:
1-15 dakika: 2 gol (yüzde 22), 16-30 dakika: 1 gol (yüzde 11), 31-45 dakika: 2 gol (yüzde 22), 46-60 dakika: 2 gol (yüzde 22), 61-75 dakika: 0 gol (yüzde 0), 76-90 dakika: 1 gol (yüzde 11), 90+: 1 gol (yüzde 11) Yani Karatay'ın belirttiği gibi; Fenerbahçe gollerini maçların son bölümlerinde ya da uzatmalarda yemiyor.
Hatta gollerin çoğunu ilk 60 dakikada yiyor. Demek ki, Karatay spor kamuoyunu yanlış bilgilendirdi.
Canan Karatay'ı severim, ilgiyle izlerim, şekere karşı giriştiği savaşta da desteklerim.
Karatay birçok konuda doğruları söylüyor ama çok fazla konuşuyor, çok fazla TV programına katılıyor.
Karatay'ın derdi elbette para değil, katıldığı programlardan para almadığını da açıkladı zaten. Öte yandan Karatay'ın konuk olduğu TV programların nihai hedefi hep daha çok reyting almak. Reyting almak için de sunucular ilgi çekici, reyting artıran, medya sitelerine konu olacak sorular yöneltiyorlar. Dolayısıyla Karatay da bazen uzmanı olmadığı konularda açıklama yapmak zorunda kalıyor, tıpkı Fenerbahçe'nin gol istatistiği örneğinde olduğu gibi.
Karatay farkında değil ama hızla magazinleşiyor ve yaptığı açıklamalar doğru da olsa hızla değer kaybediyor.
Karatay gibi değerli bir bilim insanı TV'ye az ama öz çıkmalı. Tüm Türkiye onu dinliyorken, insan sağlığıyla ilgili açıklamalar yaparken fazla magazinel olmamalı, sunucuların her sorduğu soruya yanıt vermemeli ve en önemlisi yanlış bilgi paylaşmamalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA