Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Çikolatanın yerli tarihi

İZ TV, son dönemde gastronomi alanında çok özel belgesellere imza atıyor. Onlardan biri olan 'Tadı Hep Damakta: Çikolata'yı izledim geçenlerde... Belgesel; çikolatanın evrensel tarihinin yanı sıra Osmanlı Sarayı'nın çikolata alışkanlıklarından günümüze kadar çikolatanın yerli tarihine de tanıklarıyla ışık tutuyor.

SON RÖPORTAJ
Fotoğraflar, filmler, belgeler ve röportajlarla desteklenen belgeselin, gerçekten büyük bir emek harcanarak ortaya çıktığını hissediyorsunuz.
Zaten belgesel, araştırmacı- yazar Saadet Özen'in imzasını taşıyan 'Çukulata: Çikolatanın Yerli Tarihi' adlı kitapta yer alan bilgilerin izinden gidiyor. Belgesele, Özen başta olmak üzere; Nestle Çikolata Genel Müdürü Oben Akyol, ünlü şef Ghislain Gaille, çikolata şefleri Mehmet Yücel, Ramon Morato ve Marc Pauquet yorumlarıyla katkıda bulunuyor. Belgeselin asıl süprizi ise; tarihi Baylan Pastanesi'nin sahibi Harry Lenas'la yapılan röportaj... Coşkun Aral'dan öğrendiğime göre; bu röportajdan bir ay sonra Lenas hayata veda etmiş ve bu da onunla yapılan son röportajmış.
Nestle Çikolata'nın desteğiyle çekilen belgeselde; markanın bu topraklardaki Osmanlı'dan günümüze uzanan serüvenine de tanıklık ediyorsunuz.
1875'ten beri çikolata üreten marka, Londra ve Paris'ten sonra 1909'da İstanbul'a ilk satış ofisini açmış. Sultan Abdülhamid döneminde saraya da giren Nestle, sarayın resmi çikolata tedarikçisi olmuş. Marka, Türkiye'nin ilk çikolata fabrikasını da 1927'de kurmuş.
Markanın uyguladığı pazarlama stratejileri de enteresan. Cumhuriyetin ilk yıllarında 'yerli malı' tüketim ve üretim özendirilmeye çalışılırken, Nestle kendini yerli malı olarak lanse etmiş, hatta ürünlerini yerli mallar için açılan sergilerde sunmuş. Bugün marka, ülkemizde satılan ürünlerinin yüzde 92'sini Türkiye'de üretiyormuş.
'Tadı Hep Damakta: Çikolata'; Türkiye'de çikolatanın izini süren en kapsamlı belgesel. Bu belgeselin İZ TV'deki en yakın yayın tarihleri şöyle: Bugün saat 10.15, 19 Kasım Cumartesi saat 18.50, 20 Kasım Pazar saat 09.00 ve 21 Kasım Pazartesi saat 16.00.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA