Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Feyhaman Duran, Sabancı Müzesi’nde sizleri bekliyor

Rahmetli Sakıp Sabancı'nın, evi Atlı Köşk'ü, "Bana Picasso'yu getirin" hedefiyle müze yapmasından bu yana 15 yıl geçti.
Yerli-yabancı birçok ünlü sanatçı, Sakıp Sabancı Müzesi'nde (SSM) Türk halkıyla buluştu.
SSM, kuruluşunun 15'inci yılında şu sıralar 'Unutulmaz portrelerin yalnız ressamı' Feyhaman Duran'ın hayatını, bini aşkın eseriyle sanatseverlerle buluşturuyor.
Geçtiğimiz cuma bir grup gazeteci, 'Feyhaman Duran, İki Dünya Arasında' sergisini, SSM Müdürü Nazan Ölçer'in mihmandarlığında gezme fırsatı bulduk. Feyhaman Duran (1886-1970) Türk resim sanatında, portre sanatının ilk ve belki de en önemli temsilcisi sayılır.
Duran, özellikle Atatürk portreleriyle ünlenmiştir. Serginin adının 'İki Dünya Arasında' olması gerçekten anlamlı. Duran'ın yaşamı ve kariyeri Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet'e geçiş sürecini kapsıyor. Duran'ın eserleri de hem 'İki dünya arasında', hem de bu iki dünyayı birleştiriyor.
Duran, hat sanatıyla uğraşırken nü portreler de çizen, 'iki arada' kalmaktan çok iyi beslenen sıra dışı bir ressam.

1914 KUŞAĞI
Şair ve hattat olan Süleyman Hayri Duran, oğlu Feyhaman'ı Galatasaray Lisesi'ne yazdırmış.
Aslında Süleyman Hayri Bey de keşfedilmesi gereken bir şair; ölmeden önce oğluna 141 beyitlik 'Pend-i Hayri' adlı bir şiir bırakıyor.
SSM'de sergilenen şiirde; oğluna iyi bir adam olmasını öğütlerken, evlenmemesini tavsiye ediyor. Galatasaray Lisesi'ni bitirip burada resim öğretmenliği yapan Feyhaman, Prens Abbas Halim Paşa'nın maddi desteğiyle 1911'de, Paris'e sanat eğitimi almaya gidiyor. Academie Julian ve Ecole des Beaux-Arts'da eğitim alan Duran, empresyonizm akımından fazlasıyla etkilendiği Paris'te 3.5 yıl kalıyor ve orada İbrahim Çallı, Namık İsmail ve Hikmet Onat gibi önemli isimlerle arkadaş oluyor.
Duran'ın da aralarında bulunduğu bu ressam grup, I. Dünya Savaşı çıkınca memlekete dönüyor ve 1914 Kuşağı olarak tarihe geçiyorlar.
Duran, 1933'te İstanbul Üniversitesi'nde akademisyen oluyor, ressam eşi Güzin Duran'la birlikte sayısız esere imza atıyor, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişin önemli ressamlarından biri oluyor.

3.5 YILDA HAZIRLANDI
'Feyhaman Duran, İki Dünya Arasında' her ayrıntının düşünüldüğü, sıra dışı bir sergi.
Duran'ın İstanbul Üniversitesi'ne bağışladığı eserler tek tek incelenmiş ve ortaya bin 500 parçalık bir koleksiyon çıkarılmış. Sergiyi, Amsterdam'daki Bilim Fotoğraf Müzesi'nden özel izinle getirilen tarihi video görüntüler eşliğinde geziyorsunuz.
Ünlü ressamın Beyazıt'taki tarihi evinin odalarının kişisel eşya ve mobilyalarının replikaları da sergide yer alıyor. Böylece Duran'ın tabloları, yaşadığı döneme ait ev hayatı vs. ile zamanda bir yolculuğa çıkıyorsunuz. SSM Müdürü Nazan Ölçer tam 3.5 yıl çalışmış ve ortaya muhteşem bir sergi çıkarmış.
Sergide Duran'ın eserlerinden yola çıkarak çocuklara özel eğitim atölyeleri de yer alıyor.
Hafta sonu bireysel katılıma açık atölyeler, günde iki kez ücretsiz.
Bu sergiden sonra Feyhaman Duran'ın sanat camiasında trend olacağına, yeni tablolarının ortaya çıkacağına ve bunların müzayedelerde büyük ilgi göreceğine inanıyorum. Bu sergiyi mutlaka gezin, çocuklarınızı da götürün.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA