Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Şimdi Ali Koç düşünsün

İki yıl önce Doğuş Basketbol Turnuvası'nın düzenlendiği Hırvatistan'ın Zadar şehrinde İbrahim Kutluay ile bir akşam yemeğinde buluşmuştum.
Türk basketbolunun efsane oyuncusu, Darüşşafaka Doğuş İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak karşımdaydı.
Kutluay, yeni kurulan Darüşşafaka Doğuş'un EuroLeague'e katılacak olmasını ve geleceğe yönelik planlarını büyük bir heyecanla anlatıyordu. Volkswagen Arena'nın nasıl güzel bir butik basketbol sahasına dönüşeceğini, ABD'deki spor ve eğlenceyi bir araya getiren NBA'i örnek alacaklarını anlatıyordu. Kutluay'ın anlattıkları uzun vadede gerçekleşecek, büyük para gerektiren yatırımlardı. Ama kısa vadede çok yol alındı. Volkswagen Arena küçük ama müthiş sıcak bir basketbol salonuna dönüştü, üst düzey oyuncular transfer edildi, yavaş yavaş maçlara seyirci de gelmeye başlamıştı. Tam bu büyük yatırımın meyveleri toplanacakken, bu sezon Darüşşafaka Doğuş, Final Four'a kalmayı kıl payı kaçırmışken; şimdi Fenerbahçe ile Doğuş Grubu arasında yapılan sponsorluk anlaşmasıyla birlikte takımın küçülmeye gideceği haberlerini okuyoruz.

YILDIRIM'A DESTEK
Doğuş Grubu; Darüşşafaka'ya olan desteğini azaltıp Fenerbahçe'ye yatırım yapacak.
İbrahim Kutluay'ın, basketbol şubesinin başına geçeceği, Darüşşafaka'dan Will Clyburn gibi bazı yıldız oyuncuların Fenerbahçe'ye katılacağı ve Ülker Arena'da bir tribüne Doğuş isminin verileceği söyleniyor. Maç öncesi ve maç sırasında Ülker Arena'da yapılacak organizasyonlar ve etkinliklerin de Doğuş Grubu tarafından organize edileceği belirtiliyor.
Doğuş Grubu'nun, beş yıl boyunca basketbol şubesine 10 milyon dolar civarı bir sponsorluk desteği sunacağı yazıldı.
Bu rakam Darüşşafaka'dan Fenerbahçe'ye geçecek oyuncularla zaten artacak, bir de Fenerbahçe basketbol takımına 'Doğuş' ismi de eklenirse rakam daha da büyüyebilir.
Peki, yapılan bunca yatırımdan sonra Aziz Yıldırım, Ferit Şahenk'ten yardım istedi diye mi Darüşşafaka Doğuş küçülüyor?
Yoksa Euro League CEO'su Jordie Bertomeu'nun organizasyona Türkiye'den sadece iki takımın (Fenerbahçe ve Anadolu Efes) katılmasını istemesi ve Nisan 2016'da Darüşşafaka Doğuş'a tekrar 'wild card' verilmeyeceğini açıklaması;
Doğuş Grubu'nun strateji değiştirmesine mi neden oldu? Doğuş Grubu, 'Benim markamın mutlaka Euro League'de yer alması gerekir' dediği için mi Fenerbahçe ile işbirliğine giriyor?
Lakin bu noktada kafalar karışıyor; ya Darüşşafaka Doğuş, bu yıl Euro League şampiyonu olsaydı, seneye bu organizasyona katılamayacak mıydı? Ya da Doğuş Grubu, Darüşşafaka Doğuş'a yatırıma devam etseydi, Türkiye'de şampiyon olsaydı, Euro League'e baskı yapsaydı; yine de bu organizasyona katılamaz mıydı?
Özetle gelinen son noktada Doğuş Grubu basketbola yaptığı büyük yatırımın karşılığını alamadı. Türk basketbolu yatırım anlamında üçüncü büyük takımını kaybetti. Kazanan Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe hem Türkiye'de, hem de Avrupa'da kendisine büyük bir rakip olan takımın küçülecek olmasından karlı çıktı. Ayrıca Doğuş Grubu ile yaptığı sponsorluk anlaşması sayesinde basketbola ayıracağı kaynağı futbola yöneltme avantajını kazandı.
Fenerbahçe büyük bir borç batağında. Yıldırım, koltuğunu sağlama almak için seneye mutlaka futbolda şampiyon olmak istiyor. Bu noktada Ferit Şahenk'in desteğini alan Yıldırım, Ali Koç karşısında güçlendi.
Koç, Fenerbahçe Başkanlığını hak ediyor ama artık Yıldırım'ın eli daha güçlü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA