Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Korsanı değil izleyeni cezalandırmak

Kültür Bakanı Nabi Avcı'nın telif hakları ve korsanla mücadelede aldığı birçok kararı destekliyorum. Birileri korsanla zengin olurken eser sahiplerinin mağdur edilmesi doğru değil. Ancak Avcı'nın korsanla mücadele etmek için; online film seyreden kullanıcıların internetlerinin yavaşlatılacağını ve gerekli görüldüğü takdirde kişilerin internete erişiminin tamamen yasaklanacağını açıklaması kafaları karıştırdı.
Henüz böyle bir yasa çıkmadı.
Şu an bu yasa taslağı tartışılıyorsa, tartışmaya biz de girelim. Devletin görevi; korsan sitelerle mücadele etmek olmalı. Korsan izletene değil de korsan izleyene yaptırımda bulunmayı, korsan siteleri engelleyemediğiniz için vatandaşa ceza kesmeyi doğru bulmuyorum. Milyonlarca insanın neyi takip ettiğini tek tek bulmak yerine, korsan yayını yapanı engellemek daha kolay değil mi? Ayrıca bu takip nasıl yapılacak?
Örneğin telif hakları ortadan kalkmış 1920 yapımı bir siyahbeyaz filmi de izleyebiliyorsunuz korsan sitelerden.
Ayrıca VPN'den internete bağlanan insanların korsan siteye girip girmeyeceği nasıl anlaşılacak? Bunun denetimini hangi kadro yapacak? Bu denetimi yapmak için büyük bütçe gerekir. Böyle bir yükü devletin kadrolarına yüklemek ne kadar mantıklı? Hepsini geçtim; büyük paralarla bu denetim yapılırsa korsancılar eski sisteme dönecek, yine her sokak arasında bond çanta içinde korsan DVD'ler satılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA