Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Türkiye’de tarihe duyarlı olmanın bedeli

Antalya Kaleiçi'nde 1996 yılında bulunan Roma dönemine ait 2 bin yıllık granit sütunların, su altı araştırmacısı Mustafa Aydemir tarafından Muratpaşa İlçesi Şirin Yalı Mahallesi'ne taşınarak kendisinin de oturduğu üç katlı binanın girişine süs olarak konulduğu ortaya çıktı. Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre olay, sütunları fark edip sosyal medya hesabında '2000 yıllık sütunları yürütüp süs eşyası yapmışlar. Bu kadarına pes' yazan emekli sanat tarihi öğretmeni Ertekin Kaya'ya (66) açılan hakaret ve ceza davası ile ortaya çıktı.
Kaya, Antalya Müzesi Müdürü ile bizzat görüşmüş, fotoğrafları göstermiş. Müze Müdürü ne dese beğenirsiniz: "Senin işin yok mu? Sütunların sana ne zararı var?" Durun, bitmedi; sütunları evinin önüne diken Aydemir, açtığı davalarla Kaya'yı iki yıl mahkeme kapılarında süründürmüş.
Sonunda Kaya beraat etmiş, şikayette bulunduğu Antalya Valiliği olaya el atmış, bayramdan sonra sütunlar orijinal yerine taşınacakmış. Ama yaşananlar, tarihimize ve kültürel mirasımıza duyarsızlığımızı görmemiz açısından ibretlik. Aydemir, "O sütunları 1994'de oturduğum apartmanın önüne taşırken müzeden izin aldım" diyor. Eğer bu iddia doğruysa, ona bu izni kim verdi? Daha kötüsü, bir müze müdürü "Senin işin yok mu? Sütunların sana ne zararı var?" nasıl der. Pes doğrusu! O izni veren ve Kaya'ya "Sütunlarla uğraşma" diyen müze müdürleri yargılanmalı. Apartmanın önüne Roma sütunlarını süs yapan Aydemir de yargılanmalı. Bu adamın geçmişi, yaptığı su altı araştırmaları da incelenmeli!
Kaya "Ben Avrupa'da bu mücadeleyi versem ödül alırdım. Ama Türkiye'de mahkeme koridorlarında sürünüyorum" diyor. Fazla söze gerek var mı?
Yazıklar olsun!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA