Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Böbrek naklinde hiç engel kalmadı

Dr. Burak Koçak 35 yaşında genç bir doktor. Bugüne kadar 300 kişiye organ nakli yaparak ikinci hayatlarına dönmesini sağladı. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk kan uyumsuz böbrek naklini yaparak hem kendisinin hem hastasının adını tıp literatürüne soktu. Bu nakilin ardından Memorial Hastanesi'ne transfer oldu. Ünlü doktor Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ile çalışıyor. Türkiye'de organ naklinde en büyük devrim olarak gösterilen kan uyumsuz organ nakilleriyle ilgili şunları anlatıyor:

* Kan uyumsuz organ nakilleri hastaya ne kazandıracak? Bu yöntem bize böbrek naklinin herkese yapılabileceğini gösterdi. Böbrek nakli insanın ömrünü uzatıyor. Diyalizle yaşayan her yüz kişiden 70'ini beş yıl içinde kaybediyoruz. Ama bu kişiler böbrek nakli olabilirlerse yaşamları uzuyor. Her yüz kişiden 70'i kurtuluyor. Yani kaderlerini tersine çeviriyoruz. Böbrek nakli olan hastanın ömrü diyalizdeki hastaya göre iki buçuk kat uzuyor. Bu nedenle organ nakli hayat kurtarıyor. Böbrek naklinin önündeki en büyük engel; organ kısıtlılığı. Kadavradan organ nakli yetersiz, bu kez canlıdan organ nakline yöneliyoruz. Bütün dünya böyle. Kadavra organ sayısı ne yapılırsa yapılsın yeterli düzeyde artırılamıyor ama diyalizdeki hasta sayısı artıyor. Bunun için de son yıllarda dünyada uygulanan en yeni yöntem kan uyumsuz böbrek nakli. Kan uyumu olmadığı için geri çevrilen gözü yaşlı hastaların şimdi gözyaşlarını silip, organ nakli yapabiliyoruz.

* Çok genç bir doktorsunuz buna nasıl cesaret ettiniz? Amerika'da yetiştiğim merkezde yani Chicago'da Nord Western Üniversitesi'nde kan uyumsuz böbrek nakli yapılıyordu. Orada bu tarz nakil ameliyatlarına katılmıştım. 19 Mayıs Üniversitesi'nde Amerika'da eğitim görmüş doktorlarların da tecrübeleri yeterliydi. Tuba'nın durumu da bize cesaret verdi. Tek potansiyel vericisi annesiydi. Tuba 0 kan grubu, annesi de A-2 kan grubuydu. Bu durumda ikisi arasında organ nakli yapmamız imkansızdı. Kadavradan organ bulma şansı düşüktü. Kan uyumsuz böbrek nakli yapmaya karar verdik, çünkü bu gruptaki ameliyatlar arasında teknik olarak kan uyumları daha kolaydı. Dört ay hazırlandık. Annesi de, Tuba da tüm riskleri kabullendi. İlk kez olduğu için tüm ekip de heyecanlıydı. 15 gün heyecanla bekledik...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA