Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Hamilelik nasıl anlatılır?

* Hamileliğin ne anlama geldiği çocuklara ne şekilde anlatılmalı?
Çocuğa hamileliği yaşına uygun bir şekilde anlatın. Fazla ayrıntıya girmeyin. 5 yaşından küçük çocuklara anne ve babanın biraraya gelmesi ve beraber olması ile hamileliğin başladığının anlatılması yeterlidir. Çocuğa, bebeğin anne karnında geliştiği, yavaş yavaş büyüdüğü ve doğum zamanında annenin cinsel organından dünyaya geldiği de söylenebilir. 5 yaşından büyük çocuklara ise, anne ve babanın cinsel yönden biraraya gelmesi ile babanın erkeklik sıvısının annenin hücreleriyle birleştiği ve annenin hamile kaldığı anlatılabilir. Çocuğa, ortaya çıkan kısmın mikroskopla görülebilecek kadar küçük olduğu ve daha sonra yavaş yavaş büyüdükçe annenin karnının şiştiği de anlatılmalıdır. Ayrıca ona, hamilelik sırasında bebeğin hareketleri de izlettirilebilir ve bebeğin doğduktan sonra hareketlerine dışarıda devam edeceği anlatılabilir. Bunları yaparak, çocuğunuzun 'benim de çocuğum olsun' diye uğraşmasını engellemiş olursunuz. Çocuğunuza kardeş yapmak istiyorsanız, bunu onunla paylaşın. Ona hamilelik hakkında bilgi verin. Bu durumda, kardeşini sahiplenmesi çok daha kolay olur.

AYIP OLMADIĞINI BİLSİN
* Seks konusunda çocuğa ayıp kavramı nasıl verilir?
Cinselliği ayıp olarak almak doğru bir davranış değildir. Çocuğa cinselliğin de yaşamın bir parçası olduğu, yemek yemek ya da su içmek kadar doğal olduğu ancak bunun ileriki yaşlarda yaşanmasının gerektiği anlatılmalıdır. Çocuğun cinselliğin yaşanmasının ayıp olmadığını kavraması gerekir. O yüzden onun, cinselliğin olgunlukla ve gelişmeyle ilgili bir konu olduğunun farkına varması sağlanmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA