Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, kanserden korunmak için neler yapılması gerektiğini anlattı:
* Evde kullanılan deterjanlar, kanserojen maddeler içerdiği için kanser riskini artırıyor. Bu nedenle sirke, limon suyu ve kabartma tozu ile ev temizliği yapılmalı.
* Okulda çocukların kullandığı yemek kapları ve termoslar çelik olmalı.
* Çocukların kıyafetleri organik pamuk ve kenevirden olmalı.
* Çocukların ayakkabı ve sırt çantaları PVC değil, kenevir ve canvas'tan olmalı.
Cep telefonuna dikkat!
* Kağıt, mürekkep kartujları geri dönüşümlü olmalı.
* 12 yaş altı çocuklar cep telefonu kullanmamalı.
* Telefon ilk çaldığı an açılmamalı.
* Yolculukta telefon kapatılmalı. Seyir halindeyken telefon sinyalleri daha güçlüdür, bu nedenle yolculukta telefon kullanımı daha tehlikelidir.
* Cep telefonunun pili dışarıda, tuşlar kişiye dönük olmalı.
* Yatarken telefon uzakta şarj edilmeli.
* Cep telefonları yüzünden 10 yıl sonra beyin tümörlerinde patlama olacak. Çocukların DNA'larında beyinlerde hasar görülüyor.
* Amerika'da 2005 şubatında, okullara 305 metre mesafede, cep telefonu güçlendiricileri konması yasaklandı.
* Naftalin yerine ceviz yaprağı kullanılmalı.
* Çocuklar cipslerden ve patates kızartmasından uzak tutulmalı.
* Yüksek ısı ve mikrodalga nadiren kullanılmalı.
* Kafein konsantre olunca mesane kanserine neden oluyor. Diğer kanserlere karşı ise faydalıdır. Kahveyi tüketin ama çok koyu olarak tüketmeyin.
* Özelikle meyve kokulu spreyler de kanserojendir, kullanmayın.
Örtü leke tutsun
* Leke, su tutmayan yatak örtüleri, mobilyalar, el çantaları zararlı ve kanserojen maddelerdir.
* Ne yazık ki vücuttaki kanserden koruyucu mekanizma bir süre sonra iflas ediyor. Serbest radikaller ortaya çıkıyor. Antioksidanlar ise bunlara karşı etkilidir. En çok antioksidan bulunan meyve ve sebzeler (100 gramda); nar (2860) , yaban mersini (2400), çilek (1540), kuru erik (949), kiraz (670), ıspanak (1260), brokoli (890), pırasa (840), soğan (450) ve patlıcandır (390).
Mutlaka yeşil çay için
* Kanser hastaları her gün bir avuç arpa tüketmeliler. Arpa; bağırsak, meme ve prostat kanserine karşı koruyucudur. Ayrıca kabızlıktan korur, kiloyu kontrol eder ve kan basıncını düşürür.
* 1 kap arpa, 3 kap su, 1/3 kap zeytinyağı, 2 kaşık limon, 2 kaşık üzüm sirkesi, 1 çay kaşığı kekik, 1 kap soğan, 1 kap maydanoz, 2 domates, 1 kap peynir karışımı, kansere karşı koruyucudur.
* Brokoli ve lahana damar sertliği riskini azaltıyor.