Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

İyotsuz tuz bulamayan kaya tuzu da kullanabilir

* Eğer yeteri kadar iyot alınmazsa tiroit hastalığı oluşur. Hastalığı önlemek için; önceden bilinen bir tiroit hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir.

* Nodüler guatrı, hipertiroidisi (tiroit bezi çok çalışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (tiroit bezi az çalışanlar) olan hastalar özellikle İyotsuz Tuz yemeliler. Bu tür hastalar iyotlu tuz yedikleri takdirde hastalıkları şiddetlenmektedir. Nodüler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodülün fazla çalışmasına neden olur. Tiroit bezinin aşırı çalışmasıyla terleme, çarpıntı, zayıflama, sinirlilik ve ellerde titreme olur.

* Anti-TPO antikoru kanlarında yüksek olan hastalar, iyotlu tuz yediklerinde tiroit bezinin az çalışmasına neden olur. Hastalığı olanlar da iyotsuz tuz yemelidir.

* İyotsuz tuz, süpermarketlerde veya bakkallarda satılmaktadır. Bu tuzları bulamayanlar ise kaya tuzu yiyebilirler. Ailede bir kişi iyotsuz tuz yiyecekse, yemekler tuzsuz pişirilmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA