Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGE'NİN NOT DEFTERİ ÖZGE ULUSOY

Amerika'nın ilk lüks hazır giyim markası: Halston

Bundan birkaç yıl önce tüm dünyada fırtınalar koparan 'Lost' dizisi ile ünlenen güzel yıldız Evangeline Lilly'i Marvel'in yeni süper kahramanı 'Ant-Man' (Karınca Adam) filminin galasında gördüm. Çok yakında bir bebek bekleyen Lilly'nin karnı burnunda olmasına rağmen çok şık olduğunu fark ettim. Üstündeki tek omuz, siyah beyaz kıyafet ise Halston Heritage imzasını taşıyordu. 1960'lı yıllar ile dünya modasında sağlam bir yer edinen Roy Halston Frowick'in kurduğu modaevi; minimalist, sade, süet, jarse ve kaşmirin tercihen kullanıldığı kıyafetler ile ünlenmişti.

ŞAPKAYLA BAŞLAR
Elizabeth Taylor, Bianca Jagger, Jacqueline Kennedy, Liza Minnelli gibi 1970'li yılların en ünlü isimleri ile yakın dostluklar kuran ve onlara kıyafet tasarlayan Roy Halston, moda dünyasına sanat eğitimi alarak başlar. Disco döneminin en revaçta modacısı olarak bilinen Halston, kıyafet tasarlamaya 1960'larda New York'un ünlü lüks kıyafet mağazası Bergdorf Goodman'da şapkalarla başlar. Bu sezon yine moda olan önden düğmeli gömlek-elbiseler, askısız şifon maksi elbiseler, tek parça tulumları ile tanınan Halston Modaevi oryantal esintili kaftanların Amerika'da moda olmasını sağlamıştır. "Moda, moda zevki olan insanlarla başlar" diyen ünlü tasarımcı, Amerika'nın ilk lüks hazır giyim markasını yarattı.
Bu sayede Amerikalı zenginler kıyafet alışverişi için Avrupa'nın yolunu tutmak yerine Halston'un Manhattan'daki mağazasını ziyaret etmeye başladılar.

ZAMANI AŞIYOR
Pat Cleveland ve Beverley Johnson gibi Afrika-Amerikalı ilk top modelleri defilelerinde kullanmayı adet haline getiren Halston, Newsweek tarafından 'Amerika'nın ilk moda tasarımcısı' olarak adlandırıldı. Sade kesimlere sahip kıyafetleri Halston stiline zamanı aşan bir özellik yüklüyor.
Hayatının son yıllarında yaptığı ticari hatalar ile ekonomik sıkıntılar çeken Halston, 1990'da AIDS'den öldü. Markanın sahipliği geçtiğimiz yıllar boyunca pek çok kez el değiştirse de Halston markası, Halston Heritage adı ile ünlü tasarımcının stilini günümüze kadar uyarlamaya devam ederek mirasını sürdürüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA