Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Bayram heyecanını anne ve babalar yaratmalı

Çocukluğumuzda, bayramları heyecanla beklerdik. Şimdiki çocuklarda bu heyecanı göremiyorum. Sizce ebeveynler olarak nerede hata yapıyoruz? S.L./İzmir
'Benim çocukluğumda' diye başlayan cümlelerin çoğu, aslında geçmişe özlem içeren ve güzel duyguları hissettiren anıları tasvir eder. Daha önceki yıllarla günümüzü karşılaştırdığımızda en belirgin fark; küreselleşme, teknolojinin ve çalışan insan sayısının artmasıdır.

KUŞAK DEĞİŞİMİ OLDU
Kentleşmenin yoğun olduğu yerlerde, Şeker ve Kurban bayramları, 'dinlenme tatili' olarak görüldüğü için çocuklara da gerekli heyecan verilemiyor.
Ben bu durumu 'kuşak değişimi' olarak görüyorum ama bu konuda esas olan; kültürel değerlerimizi kaybetmeden ve kaybettirmeden çocuk yetiştirebilmektir. Anne ve babalar, değerlerini koruyan tavırlar sergilerse, çocukların da aynı heyecanı yaşayacağını düşünüyorum. Akrabalık ilişkilerinin desteklenmesi, bayram temizliği yapmak, yeni kıyafetlerin alınması ve çocuğun başucuna konması gibi detaylar; çoçuklar için bayram sabahlarını özel kılan ayrıntılar olacaktır.

ORF YÖNTEMİ İLE EĞİTİM YARATICILIĞI GELİŞTİRİYOR
Çocuğumu anaokuluna başlatacağım. ORF yönteminin, gelişim için önemli olduğu söyleniyor. Kızımı ORF metodu kullanan bir anaokuluna mı yazdırayım? D.H./Yozgat
ORF metodu; eğitimle müzik enstrümanlarının iç içe olduğu ve çoklu zeka uygulaması esaslı bir tekniktir. Özellikle 2-6 yaş grubu çocuklarda kullanılan bu yöntemde; çelik üçgen, el davulları, tef gibi aletlerle ritim tutma ve enstrümanların doğru kullanımı esas alınır.

EZBER DEĞİL
Amaç; kişilik gelişiminin desteklenmesidir.
Bu metot, ezberden çok yaratıcı olmaya sevk eder. Şarkı bestelemek ya da koro kurmak; bu yöntemle verilen eğitimde yapılan etkinliklerden sadece birkaçıdır.

MÜZİĞE YATKIN OLMALI

Yaratıcılığın desteklenmesi ve problem çözme becerisinin geliştirilmesi açısından takdir edilen bir yöntemdir. Uzman kişiler tarafından uygulanması durumunda önerilebilir. Çocuğunuzun, müziğe yatkın olduğu ve ritme karşı ilgisi olduğunu düşünüyorsanız; bu yöntem tam size göre olabilir.

DOĞAR DOĞMAZ TEST YAPILIR
Yedi aylık hamileyim. Bir gazetede APGAR testiyle ilgili yazı okudum. Bu test neden önemlidir ve ne zaman yapılması gerekir? Bebeğin zekasını mı gösterir? D.M./İstanbul
APGAR testi; bebeklerin dünyaya geldikten bir ve beş dakika sonrasında yapılan bir değerlendirmedir. Bebeğin ten rengi, solunum durumu, uyaranlara cevabı, kalp atım sayısı ve kaslarının durumuna bakılır. Sağlıklı gelişime sahip bebeklerden elde edilen değer 7-10 arasında değişir. APGAR değerlendirmesine, doğrudan bir zeka göstergesi gibi bakmak doğru değildir. Bebeğin sağlığı ve gelişimi hakkında önemli ipuçları veren bu test; uzmanlar için yol haritası gibidir.

İPUÇLARI VERİR
Bebeğin kuvöze girip girmeyeceği ya da yoğun bir tedaviye ihtiyacı olup olmadığı kararları; bu teste göre verilir. Anne adaylarının bu konuya fazla takılmaması, hamilelik sürecini en sağlıklı şekilde geçirmeye odaklanması gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA