Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuğa okulunu sevdirin

İlkokula başlayan kızım hep yanında olmamı, sırasında oturmamı istiyor. Bensiz içeri girmiyor. Okulun ilk gününden beri ben yanında olmadan durmuyor. E.N/Manisa
Ebeveynler, çocuklarının kendilerine çok bağımlı olduğunu söylese de bence bağımlı olan çocuk değil, ebeveynlerdir. Çocuğunuza özgürleşme imkanı vermemeniz, onun size bağımlı kalmasına neden olmaktadır.

YALNIZ KALMAYA ALIŞIR
Sorunun üstesinden gelebilmek için, kızınıza aşamalı olarak yalnız başına kalması konusunda destek verin. Ancak esas olan, sizin ona verdiğiniz güven ve çocuğunuzun kendisine güvenmesini sağlamaktır. Kızınızın, kişisel ihtiyaçlarını kendi başına yapması için ortam hazırlayın. Kısa süreli ayrılıklar yaşayacağınız şartlar oluşturun.

SÜREKLİ VURGULAMAYIN
Çocuğunuzu, kısa süreliğine de olsa yakın bir arkadaşınızın yanına yollayın ya da bir gece aile büyüklerinde kalmasını sağlayın. Ona korkuyu değil, korkunun üzerine giderek yenmeyi öğretin. Sürekli okuldaki bağımlılık durumunu vurgulamayın ve onu diğer arkadaşlarıyla kıyaslamayın. Okul fobisi tarzı bir sorun olup olmadığını kesinleştirmek adına da bir çocuk psikiyatrından görüş alabilirsiniz.

YANINA ÇOK KALEM VERMEYİN
Kızım, her gün okuldan kalemini ya da silgisini kaybedip geliyor. Kızdığım zaman da bana küsüyor. Bu alışkanlığının önüne nasıl geçebilirim? R.T./İzmir
Bu yaşta bir çocuğun haftada bir ya da iki kere kalem kaybetmesi normaldir. Ancak bu durum, haftanın her günü destelerce kalem ve silgiye varan kayıplara ulaşıyorsa, farklı değerlendirmek gerekir.

HER GÜN KONTROL
Kalem, silgi, kaşkol ya da mont kaybetme alışkanlığı, çocukta unutkanlık belirtisi olabilir. Öğretmeninden daha kesin gözlem bilgileri alarak gerekirse çok geç olmadan bir uzmandan görüş alabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuzun yanına onlarca kalem vermeyin. Olabildiğince az kalemi olsun. Kalemliğin içini gereksiz aksesuvarlarla doldurmayın, ona çanta düzenini öğretin. Ders sırasında sırasının üzerinde neler olması ve zil çalınca onları düzenli şekilde kontrol ederek nasıl kaldırması gerektiğini anlatın. Bir çizelge yapın ve her gün kalemliğini beraber kontrol edin. Kalemini kaybetmeden getirdiği her gün için 10 puan verin. Puan toplamı 50 olunca istediği ufak bir şeyi ödül olarak alın. Burada esas olan, çocuğun farkındalığını artırmak ve kaybetmeme konusunda oto kontrolünü sağlamaktır.

ÖĞRETMENİNİZE GÜVENİN
Oğlum, okula başladığı gün öğretmenini dinlememiş, ders sırasında koridora çıkmış. Bu beni çok endişelendirdi. Öğretmenini dinlemesi için ne yapalım? F.M./Manisa
Bu normal bir durumdur, panik yapmayın. Çocuğunuz okulunu tanımanın, tuvalete yalnız başına gidip gelmeyi öğrenmenin keyfini yaşıyor olabilir. Öğretmeninin mutlaka bilgisi ve takibi vardır. Eğer sıkıntı yaratan bir durum olursa zaten sizi uyaracaktır.

KURALLARI ANLATIN
İlkokul öğretmenleri, okulun ilk günlerinde çocukları aşırı sıkma taraftarı değildir. Kurallara yavaş yavaş geçiş yaparak, çocuğun benimsemesini sağlarlar. Bu nedenle öğretmeninize güvenin. Çocuğunuza da evde, okulda hatta sokakta olması gereken kuralları ve nedenlerini anlatın. Bir film izlerken ya da bir hikaye okurken, toplum kurallarından söz edilen yerlere dikkatini çekmeye çalışın. Siz de toplum kurallarına uyarak, ona örnek olun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA