Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Diş fırçasıyla yemek egzersizi

Benim otistik bir çocuğum var. Her gıdayı reddediyor; sadece ekmek ve pilav yiyor. Onun sağlıklı beslenmesini nasıl sağlayabilirim? M.L./Edirne

Otizmli anne-babaların en fazla yakındıkları konulardan biri de; çocuklarının beslenme şeklidir. Çocukların özellikle tek tip, püre ya da bulamaç tarzı gıdaları tercih etmesi, en fazla görülen sorunlardan biridir.

DİŞ ETLERİNİ FIRÇALAYIN
Bu durum tat alma duyularının çok keskin olmasından ve farklılıklara karşı dirençlerinden kaynaklanıyor. Otizmli birey zaten yenilikleri ve farklılıkları reddeder. Bu nedenle oral motor dediğimiz ağız içi duyularını bol bol uyarmaya çalışın. Bir diş fırçasıyla dilini, yanaklarının iç kısmını, diş etlerini fırçalayın. Hatta elinize geçirdiğiniz bir eldiven yardımıyla parmaklarınızla da bu işlemleri yapabilirsiniz. Diş fırçasına sürdüğünüz farklı gıdaları dil palasına, diş etine, yanak içlerine sürün. Bunlar ekşi, tatlı, tuzlu, hatta acı tat veren besinler olmalı. Bunu en az iki hafta boyunca günde 20-25 defa yapın.


***
Her şeye "Hayır" demeyin

Çocuğuma "Hayır" diyemiyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilecek önerileriniz var mı? A.F./Bursa

Bir çok ebeveynin en çok zorlandığı konulardan biri; çocuğunun istekleri karşısında "Hayır" kelimesini güçlü bir şekilde kullanamamalarıdır. Aslında bu konuda üç önemli noktaya dikkat etmelisiniz: 1. 'Hayır' kelimesini çok fazla kullanmayın. Eğer sürekli her şeye "Hayır" derseniz, bir süre sonra bu kelime etkisini ve önemini kaybedecektir. Bu nedenle "Yapmanı istemiyorum" gibi cümleler kurun. 2. "Hayır" dediğiniz şeyin arkasında durun. Mutlaka kararlı olun, yumuşamayın. 3. Çocukla güç yarışı yapmayın. 'Kazandım, kazanamadım' psikolojisine girmeyin. Olabildiğince uzlaşmacı bir yaklaşım gösterin.
***
"Bekle" kelimesini sık kullanın

Müthiş sabırsız bir çocuğum var; istediği her şey anında yapılsın istiyor. Ne yapabilirim? F.S/Mersin

Genelde duygularını kontrol etmekte güçlük çeken çocuklar sabırsız olur. 2-5 yaş arasında normal sayılabilecek bu durum, zamanla yerini kontrole bırakır. Erken yaşlarda öğretilebilecek bu beceri, ileride çocuğun odaklanma ve dikkat sürelerinin uzamasını sağlar. Özellikle ilk öğretmeniz gereken kelime "Bekle" olmalıdır. Mutlaka süre kavramını ona öğretmeye çalışın. Mesela "Yelkovan 3'den 5'e gelene kadar beklemelisin" gibi uyarıcı cümleler kullanabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA