Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

11 aylık kızım rakamları biliyor

Kızım şu an 11 aylık ama cümle kurabiliyor, rakamları söyleyebiliyor. Müzik melodilerini de hemen kapıyor. Çocuğum sorunlu mu acaba? N.H./İstanbul

Maalesef çocuğunuzun farklılıkları olduğunu düşünüyorum. Maalesef diyorum; zekanın azı ne kadar sıkıntı yaratıyorsa, fazlası da problemdir.

DOĞRU YÖNLENDİRİN
Özellikle geniş dil haznesi, rakam ve sayılara karşı aşırı ilgi, yaşıtlarına oranla daha olgun ve önde olması; üstün yetenekli çocukların özellikleri arasında... Üstün yeteneklilik tartışmalı bir konu çünkü çocuğun yaşından önce gelişmesi; sosyal çevresiyle sorunlar yaşamasına neden oluyor. Dürtü kontrolü sorunları, içe kapanıklılık, saldırganlık; olası problemler arasında... Öte yandan bu çocuklar; bıçak kadar keskin bir yapıya sahiptir. Doğru yönlendirilirlerse; hem kendileri, hem de insanlık için çok şey yapabilirler. Tersi durumda ise suça meyilli olabilirler. Bu arada eğitimlerinin çok maliyetli olduğunu da hatırlatalım.

Rehberle psikolog arasındaki fark

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile psikolog arasında nasıl bir fark var? H.U./Ankara

Adından anlaşıldığı üzere; rehberlikte kişiyi yönlendirme esasken, psikologda daha bireyselleşmiş diyalog söz konusudur. Rehber danışman; sınav kaygısı, okul sorunları, aile danışmanlığı gibi konularda rehberlik eder. Psikolog; kişilik bozuklukları, şizofreni gibi sorunlarda hizmet verir. Psikolojik danışman okullarda rehber öğretmen, psikolog ise adliyelerde bilirkişi görevinde bulunabilirler. Eğer "Danışmanlık vermek istiyorum" diyorsanız, psikolojik danışman; "Hayır, daha klinik vakalarla uğraşmak istiyorum" diyorsanız, psikoloji bölümlerini seçebilirsiniz.

'Floor time' yöntemi nedir?

Çocuk-ebeveyn ilişkisini güçlendiren 'floor time' yöntemi gerçekten etkili mi? F.B./Bursa

Floor time yani 'yerde oyun zamanı' yönteminde; ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkinin sağlıklı kurularak devam etmesi esastır. Bu konudaki uzman; çocuğun oyunlarından veya oyuncaklarından, onun hakkında fikir edinir. Uygun hedefler belirleyerek, ebeveyn-çocuk arasındaki iletişimi, oyun ve oyuncak kullanımıyla yönlendirir. Ülkemizde bu konuda yetişmiş personel olmadığından, sık kullanılan bir yöntem değildir. Onun yerine oyun terapisi daha çok tercih edilir. Ancak bu yöntemin de etkisi vardır. Hepsindeki ortak mantık; ebeveyni eğitmek!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA