Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuk üniversiteleri yararlı mı?

Üniversiteler; yazın çocuk üniversitesi adlı bir uygulama başlatmışlar. Bu nasıl bir proje? P.K./Mersin

İstanbul Üniversitesi'nin öncülük yaptığı çocuk üniversitesi; aslında yaz okulu tarzında bir uygulama. Üç-dört hafta süren bu çalışmada; çocuklar hem eğleniyor, hem de öğreniyorlar.

MERAKLI ÇOCUKLAR İÇİN
Çalışmada; genetik, sinema, siyaset, tarih ve yaratıcı yazarlık gibi etkinlikler yer alıyor. Dersler, üniversitenin kendi bünyesindeki akademisyenler tarafından veriliyor. Dördüncü ve sekizinci sınıf aralığındaki öğrencilerin katılabildiği programa Haziran ayında kayıt alınıyor. Özellikle meraklı, bilim adamı yapısında olan, sorgulama becerisi yüksek ve sınıflarında öğretmenleri tarafından fark edilen çocuklar için oldukça faydalı bir etkinlik olduğunu söyleyebilirim. Ortalama maliyeti 900-1500 lira arasında olan program sonunda; çocuğa bir de sertifika veriliyor. Bu sertifika; ileride ona, o üniversiteyi seçmesi durumunda öncelik sağlıyor.

Otizmde serotonin tedavisi

Otistik bir kızım var. Otizmle ilgili yeni gelişmeler hakkında bilginiz var mı? H.L./İstanbul

Son dönemlerde uzmanlar, beynin zayıf kalan alanlarını kuvvetlendirecek yöntemler üzerine araştırmalar yapıyorlar. Uzmanlar, bu zayıf alanların kuvvetlendirilmesinde yoğunlaştırılmış davranış terapilerini öneriyor. Bu arada kandaki serotonin miktarının fazla olmasının otizme neden olduğu düşünülüyor. Serotonin fazlalığı beyinde ters etki yaparak iletişim alanlarını etkiliyor. Tedavi olarak; kandaki serotonin dengeleniyor. Başka araştırmada ise otizmli çocukların protein haritalarının farklı olduğu görülüyor ve bu farklılıklara göre tedavi öneriliyor. Ancak bu çalışmalar otoriteler tarafından onaylanmadı.

ORFF yöntemi nedir?

ORFF Yöntemi diye bir yöntem duydum. Bu uygulama hakkında bilgi alabilir miyim? N.H./Bolu

ORFF; anaokullarında uygulanan ve çocukta yaratıcılık becerisinin geliştirilmesinin hedeflendiği, dans içerikli bir etkinliktir. Çocuğun kendisini ifade edebilme becerisini geliştirmeye yöneliktir. Örneğin; çocuklar mevsimler konusunu işliyorlarsa, bu konuyla ilgili bir hikaye yaratılıyor. Sonra bu hikayedeki karakterlere ses ya da ritm ekleniyor. Özellikle hareketli, dans etmeyi seven, ritm kulağı keskin çocuklarda etkili olabilir. Yaratıcılığı geliştirmeyi amaçladığı için zihinsel olarak da olumlu etkileri olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA