Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuğun karnesi kötü gelirse

Oğlumun karnesi kötü gelecek. Yaz mevsimini nasıl değerlendirmesini önerirsiniz? N.L./İstanbul

Karne, çocuğunuzun başarısını değil; genel durumunu gösteren bir belgedir. Haliyle çocuğunuzun karnesinin kötü gelmesi; onun başarısız ya da yetersiz olduğunu ifade etmez. Sadece çocuğunuzun okul hayatında nerelerde sıkıntı yaşadığını gösterir.

GÜNDE 30 DAKİKA
Yaz tatili başlar başlamaz; onu hemen kitaplara boğmayın. Siz de, çocuğunuz da en azından 15-20 gün dünlenin. Sonra aşamalı olarak tatil günlerini programlayın. Sürekli ders çalışması yerine etkin ve kaliteli ders çalışması üzerinde durun. Gerekirse öğretmeniyle konuşun ve özellikle hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiği konusunda fikrini alın. Yaz dönemini programlarken ders çalışma saatlerini olabildiğince sabah saatlerine koyun, diğer saatler ona kalsın. Günde ortalama 30-45 dakika çalışması yeterlidir. Bu durumu olabildiğince rutine çevirmeye çalışın.

Takdir alamazsa eve gelmeyecek

Kızım takdir belgesi alamazsa eve gelmeyeceğini söylüyor. Nasıl davranmalıyım? P.H./Ankara

Genelde bu tarz tutumları mükemmeliyetçi, kendisinden beklentisi yüksek olan çocuklarda görüyoruz. Bu beklenti bazen çevreden, bazen de çocuktan kaynaklanır. Çocuk başarısız olduğunda kabul görmeyeceğini düşünür. Bu nedenle üzerinde sosyal bir baskı hisseder. Her şeyden önce bu konuyu sürekli dile getirmeyin. Aşırı telkinlerden kaçının ama bu belgeyi almamasının başarısızlık olmadığını da anlamasını sağlayın. Karne günü mutlaka yanında olun. Eve geldikten sonra doğal yaşantısına dönün. Eve gelenleri de bu konuyu açmamaları konusunda uyarın.

Kişilik bebeklikten belli midir?

Üç aylık bir kızım var. İnsanın karakteri, bebeklik yıllarından anlaşılır mı? F.G./Kastamonu

Yıllardır tüm bilim adamları kişiliğin doğuştan mı yoksa sonradan mı geliştiğini araştırıyor. Bebek; anne ve babanın kişiliklerinin en kuvvetli yanlarını alarak doğar. Haliyle çocuğun kişiliğini biraz genetik faktörler, biraz da çevre belirler. Genelde bebekliğinde uysal, sakin olan çocuklar; ileride de uysal, uyumlu ve sakin bir kişiliğe bürünür. Ama çocuk bebekken, sakin ve uysal olmasına rağmen; ailesi ve sosyal çevresi onu besleyemezse, ileride suça meyilli bir karakter bile olabilir. Bu nedenle anne-babalar, davranışlarına özen göstermeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA