Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kızım kardeşini kıskanıyor

Kızım son zamanlarda iki yaşındaki kardeşini çok kıskanıyor. Ne yapmalıyım? N.L./İstanbul

Kıskançlık kardeşler arasında yaşanan, olmazsa olmaz bir duygudur. Bence sağlıklı gelişim gösteren her çocuk kıskanır. Esas olan; kıskanmanın şiddetidir. Eğer kıskanma, zarar verici davranışları içeriyorsa; o zaman dikkate alınmalıdır.

BU DURUMU İTİRAF ETSİN
Her şeyden önce kızınızın kardeşini kıskandığını size itiraf etmesini sağlayın. Bu konuda onu yargılamayın, eleştirmeyin. Onun neden böyle düşündüğünü anlamaya çalışın. Onunla az ilgilendiğiniz için mi, herkes bebeği daha çok sevdiği için mi? Buradan hareketle çözüm yolları üretmeye çalışın. Kızınıza anne-baba olarak haftada bir-iki defa yarım saatlik özel bir zaman ayırın. Onun ihtiyaçlarını yakından anlamaya çalışın. Birlikte oyunlar oynayın. Bu arada "Sen ablasın, böyle yapmalısın" gibi cümleler kurmaktan da kaçının. Hâlâ sonuç alamıyorsanız destek almanız faydalı olabilir.

Bebekler ne zaman yüzebilir?
Sekiz aylık kızım ne zaman yüzmeye başlayabilir? Tatilde denize girmesi sakıncalı olur mu? A.B./İzmir

Kızınız aslında iyi bir yüzücüdür. "Nasıl yani?" diye sorarsanız; zaten anne karnındayken 7 gün 24 saat yüzüyordu. İşin esprisi bir yana; bu yüzmeyi tabii ki denizdeki yüzmeye benzetmeyin. Kızınıza 3 yaş itibariyle yüzmeyi sevdirmeye başlayın, 5 yaşından sonra da gerekli ek ders ya da takviyelerle onu destekleyin. Daha erken yaşlarda zorlamayla yüzmeyi sevdirmeye çalışmak; onda ciddi su fobisine dönebilir. Ayrıca yanlış bir hareketiniz, anlık bir boşluğunuz; onun boğulma riskini artırabilir. Su keyfi için denize beraber girebilirsiniz ama korktuğunu hissettiğiniz an onu zorlamayın.

Aşırı sevgi şımartır mı?
Kızıma aşırı sevgi gösteriyorum. Annem "Şımartıyorsun" diyor. Gerçekten de şımarır mı? Y.L./Bolu

Eskiden beri çocuğu çok fazla sevmenin, öpmenin, kucağa almanın onu şımartacağı şeklinde yaygın bir inanış vardır. Bence sevgi kimseyi şımartmaz. Ancak sevginin şekli, onun şımarmasına neden olabilir. Eğer sevginizi aşırı oyuncaklar alarak, istediği her şeyi yaparak gösteriyorsanız; evet, şımarır. Çocuğunuza gösterdiğiniz sevgi onu onore etmek, başarılarını takdir etmek, üzüntüsünü paylaşmak, yenilgilerinde yanında olmak üzerine ise; bu onu şımartmaz, aksine kendine özgüveni yüksek olan bir birey olmasını sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA