Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Anneyi, babadan kıskanmak...

Kızım beni babasından çok kıskanıyor. Yan yana durmamızı bile kaldıramıyor; hemen sinirleniyor. Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz? H.Y./Balıkesir
Özellikle okul öncesi çağlarda, 3-6 yaş arasındaki tüm çocuklar; anne ile babalarının yan yana gelmesini istemez. Onların yan yana oturmasına, birbirlerine sarılmasına aşırı tepki verirler.

İNATLAŞMAYIN
Bunun nedeni; aslında egosantrik dönem dediğimiz benmerkezci bir dönemin içinde olmalarıdır. Bu süreçte çocuk; sürekli ön planda olmak, ilgi çekmek ister. Kendisinden daha fazla ilgi gören kişiyi de yadırgar. Çocuğunuz da benzer tepkiler gösterdiğinde, sakın onunla inatlaşmayın. Ancak anne ve babanın da özel anlarının olabileceğini vurgulayın. Ona "Ben babanı çok seviyorum" gibi cümleler kurun. Ama onu da çok sevdiğinizi söyleyerek aranıza almayı ihmal etmeyin. Yaşadıklarınızın geçici bir süreç olduğunu unutmayın. Biraz sabırlı olun.

ESPRİLERİNİ ELEŞTİRMEYİN!
Oğlum gereksiz espriler yapıp gülüyor. Ona, doğru espri yapmayı nasıl öğretebilirim? F.U./Ankara
Sosyal yanı kuvvetli, lider ruhlu çocuklar; espri yapmayı sever. Yapılan araştırmalar; mizah becerisinin problem çözme becerisiyle paralel geliştiğini gösteriyor. Bu nedenle çocuğunuzun espri yönünü geliştirmeye çalışın. Ancak kesinlikle "Çok çirkin bir espri, hiç komik değil" gibi cümlelerle onu eleştirmeyin. Bu tarz yaklaşımlar, onun şevkini kırabilir. Bunun yerine; ona model olmaya çalışın. Örneğin; kendinizle dalga geçin. O gün saçlarınız çok dağınık görünüyorsa, "Bugün bonus kafalı adamlara döndüm" gibi esprilerle onun dikkatini çekebilirsiniz. Birlikte mizah dergisi okuyabilirsiniz. Aile bireylerine ufak şakalar hazırlayabilirsiniz.

KIZIM GİZLİ GİZLİ SİGARA İÇİYOR
Kızım arkadaşlarına özeniyor. Son zamanlarda sigara içtiklerini öğrendim. Ne yapmalıyım? A.S./Bolu
Özellikle ergenlik çağındaki gençler, yetişkinlerin yaptığı şeylere karşı fazla meraklıdır. Sınırları zorlamak, farklı olmak ve akranları arasında sivrilmek isterler. Hal böyle olunca; bazen hoş olmayan şeylere karşı da ilgileri artar. Bunların başında; sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı ve cinsel tecrübe yaşama isteği gelir. Kızınıza aşırı baskı yapmadan, sigaranın zararlarını anlatın. En önemlisi hiçbir şeyi sizden saklamaması gerektiğini vurgulayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA