Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Uyku saatleri nasıl düzene girer?

Tatilde gece yarısı uyuyan çocuklarım, okullar açılmasına rağmen yine aynı saatte uyumak istiyor. Onları normal uyku saatine nasıl döndürebilirim? S.C./İstanbul

Vücut, uyku için planladığı saatte, çalar saat gibi uyanır. Bu nedenle, önce çocuklarınızın vücut saatlerine ayar yapmalısınız.

ILIK SUYLA BANYO
Onları gün içinde iyice yorun. Koşturun, gezdirin, açık alana çıkarın, top oynatın... Eve gelince, ılık su ile duş aldırın. Çok sıcak ya da çok soğuk su, vücudu fazla uyaracağı için istenen yorgunluk etkisini vermeyebilir. Bu nedenle banyo suyunuz ılık olsun. Akşam yemeğinde sebze ve sütlü tatlılar yemesini sağlayın. Yatma saati gelince; evde genel bir sessizlik ortamı yaratın. İlk iki-üç gün gerekirse ona masal okuyun. Uykuya geçmekte zorlansalar bile, yataklarından çıkmamalarını isteyin. 'Su içeceğim', 'Tuvaletim var' gibi bahanelerin önünü kesmek için, yatmadan önce onlardan bu ihtiyaçlarını karşılamalarını isteyin. En fazla üç-dört günde, vücut saati bu düzene alışacaktır.

Meslek lisesi avantajlı mı?
Kaynaştırma raporu olan kızımı, meslek lisesine yazdırabilir miyim? A.Z./Trabzon

Kaynaştırma raporu olan çocukların, en fazla sekizinci sınıfa kadar gidebileceği ve daha sonra liseye gidemeyeceğine yönelik yanlış bir kanı var. Çocukların eğitim hakkı engellenemez, mahrum bırakılamaz. Ayrıca artık neredeyse tüm liseler, meslek lisesine döndüğü için; bu durum kaynaştırma öğrencisi için avantaja bile dönmektedir. Ayrıca yönetmelik ve genelgelerde, kaynaştırma öğrencilerine kayıtta öncelik sunuluyor. Bağlı bulunduğunuz ilçedeki Milli Eğitim Bakanlığı bürosuna gidip durumunuzu bildirin. İstediğiniz lisenin ismini de belirten bir dilekçeyle başvurunuzu yapın.

İkinci sınıfa direkt başlanır mı?
Kızım ilkokul 1'e başladı ama okuyor, yazıyor. Acaba ikinci sınıftan mı başlatsam? D.O./İzmir

Çocuğunuzun üstün zekalı olması, her alanda üstün olacağı anlamına gelmez. Yani okuyup yazıp matematik işlemlerini yapabilmesi, arkadaşlarına uyum sağlayacağını ve sosyal becerilerinin üst seviyede olduğunu göstermez. Burada esas olan; öğretmenin görüşüdür. Eğer öğretmen, çocuğunuzun birçok konuda sınıfın çok üzerinde olduğunu düşünürse; ya farklılaştırılmış bir eğitim programı ya da yarı zamanlı üst sınıflarla kaynaştırma modelini uygular. Bu konuda öğretmeninden görüş almanızın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA