Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Dershaneler özel okul (mu) olacak?

MEB'in önümüzdeki dört yıllık icraatını içeren 2010–2014 Stratejik Planı onaylandı. Planın, Özel Öğretim bölümünde, dershanelerden, özel okula dönüştürülebilecekler tespit edilerek, teşvik edilecek. Diğer kamu kuruluşlarıyla işbirliği içinde dershanelerin okula dönüşümüyle ilgili teşvikleri (arsa tahsisi, vergi muafiyeti) içeren yeni mevzuat geliştirilecek. Planda, vergi muafiyetinin hangi oranda olacağının ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.
Şu andaki eğitim sistemimizde dershaneler yok edilemez. Mevcut dershaneleri, özel okula çevirirseniz, yeniden yeni dershaneler açılır. Önce sistem değişmeli. Ülkemizde 4 binin üzerinde dershane var.
Bunlardan 4-5 tanesi MEB'in okul açma standartlarına uygun. Dershanelerin öğrencileri sadece sınava hazırladığı gibi bir anlayışa ve sınavlar kaldırıldığında dershanelere gerek kalmayacağı düşüncesine katılmıyorum. Bu kurumlara öğrenme eksiklerini tamamlamak için ilk ve orta öğretim ara sınıfı öğrencilerinin de devam ettiğini göz ardı etmeyelim.

Özel okullar boş
Üniversite sınavlarının kaldırılması sonucunda dershanelerin biteceği yönündeki düşünce de bence doğru değil. Ülkemizde geçmişten bugüne kadar sürekli söylenen, üniversite sayısı ve kontenjan az. Bu yüzden yığılma oluyor. Dershaneler bu yığılmadan dolayı varlıklarını sürdürüyor. "Kontenjanları ve üniversite sayısını artırırsak dershanelere gerek kalmaz" yargısı, 2009-ÖSYS yerleştirme sonuçlarıyla çürüdü. Dershaneler sorun değil, sorun eğitim sistemimiz. Ülkemizde bölgeler, iller ve okullar arası eşitsizlikler ve farklar azaltılmadıkça, bu eşitsizliği giderecek kurumlara her zaman ihtiyaç olacak.
Özel okulların oranı yüzde 2.7 civarında. Bu okullar yıllardır yüzde 45 kapasite ile çalışmalarını sürdürüyor. Teşvik edilmesi halinde tüm kontenjanları dolabilir. Bu olumsuz ortam, ancak MEB'in özel okullardan hizmet alması ile giderilebilir. KDV'nin ciddi oranda azaltılması, SGK ve muhtasarın devlet tarafından ödenmesi, ücretsiz kitap dağıtılması gibi giderlerin devlet okulları bazına indirilmesi, ülkemizin geri kalmış bölgelerinde okul açmak isteyenlere arazi tahsis edilmesi gibi konular özel okulların beklentileri içinde yer alıyor. Dershaneleri, özel okul olması için teşvik etmek, daha fazla sayıda boş özel okul demek. Konu kulağa çok hoş gelebilir. Ancak uygulanması bence mümkün değil.

Başsağlığı
Eyüboğlu Eğitim Kurumları
kurucusu, değerli ağabeyim Rüstem Eyüboğlu'nun sevgili eşi Burçak Eyüboğlu hayatını kaybetti. Acısını tüm kalbimle paylaşıyorum. Merhumeye Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına sabır ve başsağlığı dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA