Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ne yazık ki ÖSYM çöktü

Gün geçmiyor ki yeni bir sınav skandalıyla karşılaşmayalım. Artık insanlarımızın midesi bu pisliklerden dolayı devamlı bulanıyor. Yazıklar olsun...
Ülkemizin en güvenilir kurumlarından biri olan ÖSYM de çöktü. KPSS sorularının mail yoluyla dağıtıldığı iddialarının ardından Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nda (YGS) da kopya çekildiği tespit edildi. Gündeme bomba gibi düşen skandal, matematik sınavı sırasında cevaplar mesajla gönderildi ihbarıyla patlak verdi.
İncelemelerde sınav saatinde SMS yoluyla Türkiye'de 16 değişik ilde bulunan 108 ayrı kişiyle haberleşildiği belirlendi. 16 ilde başlatılan soruşturmada, soruların yanıtlarının gönderildiği 108 kişi hakkında inceleme başlatıldı. Tabii burada da sınav iptal edilmelidir denilmeye başlandı. Ancak kesinlikle üniversiteye giriş sınavları iptal edilemez. Üniversiteyi kazanan adaylar kayıtlarını yaptırdılar. İptal büyük bir kâbus oluşturur. Yapılacak olansa, bu olaylara karışanlar bulunarak sınavları iptal edilir ve hukuksal açıdan gerekli yasa ile cezalandırılır.

ÖĞRETMENLER İKİYE BÖLÜNDÜ
Öğretmen atamalarının ortada iddialar varken yapılması telafisi güç durumlar yaratacaktı. MEB ve YÖK birlikte doğru bir karar aldı. Yapılan açıklamada; "Telafisi güç hukuki ihtilafların yaratılmaması amacıyla durum netleşinceye kadar" deniliyor. Bence, bu açıklama yeterli ve amacına uygun. KPSS'de yaşanan kopya skandalı yüzünden öğretmenler de ikiye bölündü. Bir bölümü ısrarla sınavın iptalini isterken, diğerleri kesinlikle buna karşı çıkıyor. Görünen o ki ne yönde karar alınırsa alınsın, atama bekleyen öğretmenlerin yarısı buna karşı çıkacak.
Bu konuyla ilgili 7-8 kanalda fikrimi belirttim. Bence, KPSS iptal edilmemeli. Ancak bu konuda herkesin fikrine de saygı duyulmalı. KPSS'deki iddialarla ilgili bugüne kadar çok sayıda demeçler verildi, çok sayıda haberler yapıldı. Ancak çoğu kişi, hakkıyla puanını almış, emek vermiş adayların iptal karşısında uğrayacağı mağduriyete pek değinmedi. Bu skandal iddialarının ve KPSS sorununun çözümü, sınavın iptal edilmesi olamaz. KPSS iptal edilerek kopyacılar yerine, başarılılar cezalandırılmış olacak. Bu da eğitim dünyamızın alnına, kara bir leke sürecek.

KPSS İPTAL EDİLMEMELİ

Burada yapılacak öncelikli işlem, teknoloji yoluyla kopyacıların ve ÖSYM'deki köstebeğin tespitidir. Kopyacıların sınavı iptal edilir ve hukuksal uygulama yapılır. Daha sonra testlerin Türkiye soru çözüm ve standart ortalamaları bulunur. Böylece sıralama ve puanlama yeniden oluşturulur. Bu işlem sonunda puanı düşük olanların da, puanları bir miktar yükselir. Atamalara da bir an önce başlanır. Bence, böyle bir işlemin sonunda insanlarımızın daha az burnu kanamış olur. Şayet sınav kısmen ya da tamamen iptal edilirse, zannedersem büyük bir kargaşa yaşayabiliriz. Türkiye bir hukuk devletidir. Herkes yasalar çerçevesinde hakkını arayabilir.Sonuçta hukuk hangi kararı verirse, ona saygılı olmalıyız.
ÖSYM güvenirliliğini yitirdi. Bundan sonra, öğretmenlerin branşlarına göre yeterlilik sınavını MEB yapmalı. Burada genel ve alan yetenek soruları bulunabilir. Aldığım duyumlara göre, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü de (EĞİ- TEK) böyle bir çalışma yapıyor. EĞİ- TEK, ÖSYM'de olmayan teknolojiye ve bilişim uzmanlarına sahip. Ülkemizin sınav merkezi, tek ve tarafsız bir kurum olmalı. EĞİTEK'in alt yapısıyla, ÖSYM birleştirilerek, tarafsız bir kurumca sınavlar yapılmalı. Kısacası, bu sorunlar en kısa sürede çözülmeli. Sorumlularından hesap sorulmalı ve tekrar gençlerin güveni kazanılmalı. Bu skandallardan dolayı yapılması gereken 12 sınavın gizliliği kalmadı. ÖSYM bunları yeniden hazırlayacak. Ertelenen sınavlar 2010 yılının sonuna kadar gerçekleştirilecek. Gençler, hepinize mutlu bayramlar dileyemiyorum. Çünkü, bayramınızı zehir ettik.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA