Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

KPSS gençleri çileden çıkardı

KPSS'de, kopya olaylarının asıl kaynağı olduğu iddia edilen Eğitim Bilimleri testinin yanı sıra Genel Yetenek - Genel Kültür testleri de incelemeye alındı. Diğer testlerde de kopya şüphesi var. Eğer sadece Eğitim Bilimleri testinde kopya olduğu kesinleşirse, sınavın tümü yerine sadece o test iptal edilecek. Eğitim Bilimleri testinde 350 kişi tam puan aldı. Ancak Denetleme Kurulu'nun hazırladığı ön raporla bu sayının, diğer testler de dahil edildiğinde artacağı kuşkusu var. Kısacası, YÖK iptal için savcılığın kararını bekliyor.
Hukukun üstünlüğüne inanan bir insan olarak, alınacak karara saygım sonsuz. Ancak sınavda yeterli puan alanlar açısından iptale karşıyım. Aslında en doğru olan, kopyacıları bulup sadece onların sınavını iptal etmek. Yılan hikâyesine dönen KPSS'de halen bir sonuca varılmaması sadece öğretmenleri değil, iptal isteyen-istemeyen 800 bin memur adayını çileden çıkardı. Ne yazık ki gençler, aylarca emek vererek alın teriyle aldığı puana dahi sevinemedi. Sınavda başarılı olmuş memur adayları, konunun acilen sonuca bağlanmasını istiyor. Gençlerin sabır taşını çatlatmayalım.

ÖSYM yeniden yapılanıyor
Sınav sistemindeki skandalların ardı arkası kesilmiyor. Her geçen gün geçmişteki tüm sınavlar şaibe altına giriyor. Şimdi kamuoyunun aklında bir soru: Bundan sonra ne olacak? Şu sınav skandalları, ÖSYM'ye güveni bitirdi. Bu, YÖK için bir fırsat. ÖSYM'nin yapısını ele alıp, yeni bir şekil verebilir. Bildiğim kadarıyla YÖK, bu güne kadar ÖSYM'ye karışmadı. Yıllardır tümüyle bağımsızdı. YÖK de bu geleneği bozmadı.
Ülkenin en güvenilir kurumlarından biriyken en tartışmalı kurumu haline gelen ÖSYM, en kısa sürede yapılandırılmalı. Aldığım bilgilere göre, YÖK böyle bir çalışmayı başlattı. Hatta bir taslak hazırlayarak, MEB'e sundu. Taslağa göre, sınav skandalları yüzünden hedef haline gelen ÖSYM eski işlevine dönecek. Burada, soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması, güvenliğin sağlanması, görev alacak kişilerin kurallara titizlikle uyması hükümleri yer alıyor.
Kamuya ait sınavlar için de Devlet Sınav Merkezi öngörülüyor. Devlet Personel Dairesi'ne bağlı olacak bu merkez, belli aşamalardan sonra memurlarla ilgili ait tüm sınavları hazırlamaya başlayacak. Öğretmenlerin branşına göre yeterlilik sınavını da, MEB yapmaya hazırlanıyor. Zaten doğru olan da budur. Düşünülen sınav sisteminde, genel ve alan yetenek soruları olacak. Kulağıma gelen ilk bilgilere göre, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü de böyle bir çalışmayı başlatmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA