Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

İleri saat uygulamasında YGS yanlışı

27 Mart, üniversite sınavına girecek yaklaşık 1 milyon 700 bin aday için önemli gün. Bu günde adaylar için en küçük aksilik olmaması gerekirken, bu defa büyük bir olumsuzlukla karşı karşıya kaldılar. Çünkü 26 Mart'ı, 27 Mart'a bağlayan gece, yaz saati uygulaması başlayacak. Yani saatler bir saat ileri alınacak. Bu durumda üniversite sınavına giren adaylar, şu sorunlarla karşılaşabilecek:
Bir saat daha az uykuyla sınava girecek. Bu uygulamadan dolayı iki ya da üç yıldır sınava hazırlanan aday (sayıları az olabilir), sınav saatini kaçırabilecek. Zaten sınav için stresli olan gençler, sınav saatini kaçırma korkusuyla, stresi iki kat daha artıp, o geceyi uykusuz geçirebilecek.
ÖSYM yetkilileri, sınavın ertelenmesinin veya saatinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Kısacası, herhangi bir değişiklik yok. Bence çok yanlış. Çocuklarımıza yardımcı olacağımız yerde, onları gereksiz yere strese sokup, üzüyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasına geçilmesi için hazırladığı kararnamede saatlerin 27 Mart Pazar günü saat 03.00'te, bir saat ileri alınması öngörülüyor.
Aslında bu uygulamanın yapılacağı tarih önceden belirlenmişti. Çünkü yaz saati uygulaması dünyayla aynı anda başlıyor. Bu nedenle bu uygulamanın zamanının değiştirilmesi imkânsız. Güncel hayatta zamanla ilgili periyotlar, bu uygulamaya göre ayarlanmış bile. Peki, ÖSYM sınav tarihini belirlerken bu uygulamayı düşünemedi mi? Yaklaşık 1 milyon 700 bin gencin geleceğiyle oynadığını aklına getiremedi mi? Kısacası, ÖSYM'nin yaptığı dikkatsizliğin cezasını, gençlerimiz mi çekecek?

ÖSYM yetkililerini uyarıyorum
İleri yaz saati uygulaması değiştirilemeyeceğine göre, o zaman ÖSYM'nin yapması gereken tek bir şey var: Sınav tarihini değiştirmek.
Bu karar atla, deve değil. YGS'de sorular ağırlıklı olarak, meslek ve genel liselerin 9'uncu sınıflarında ortak okutulan konulardan çıkacak. Zaten adaylar imkânları dahilinde bu sınava hazırlandı. Sınav tarihinin bir hafta öncesine ya da bir hafta sonrasına alınması, bir şey fark ettirmez. ÖSYM'nin, konuyla ilgili oturup, yeniden gençleri mağdur etmeyen bir karar alması gerekiyor. Ülkemizin gençleri için hayati bir önem taşıyan bu olayla ilgili, bir an önce alternatifler aranmalı.
Yetkililerin dikkatine; gazetem SABAH'a mail gönderen yüzlerce üniversite adayının ve ailelerinin ÖSYM'den ricası, uygulamayla ilgili bir an önce gerekli çalışmaların yapılıp kamuoyuna açıklamada bulunulması. Bence, gençlerimizin zaman mağduru olmaması için, sınav saatinin bir saat ileriye alınmasında ya da tarihinin değiştirilmesinde yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA