Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üniversite affı için acele edin

Üniversiteyi çeşitli nedenden dolayı bırakmak zorunda kalanlara af getirildi. Af, 25 Temmuz'a kadar başvuracaklar için geçerli. Ancak gördüğüm kadarıyla insanlarımız bunun önemini kavrayamamış. Ön lisans, Lisans ve Yüksek Lisans programları af kapsamında. Öğrencilerin ilişikleri kesilinceye kadar aldıkları derslerin ne kadarı veya hangilerinin sayılacağı, kayıt yaptıracakları fakülte kararıyla belirlenecek. Af kanunu, geriye dönük bir tarih ile sınırlı değil. Terör suçundan hüküm giyenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar aftan yararlanabilecek.
Müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların, askerlikleri tecil edilmiş sayılacak. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları gerekiyor. Kaydınızı yaptırdıktan sonra, normal "Üniversite içi yatay geçiş yönetmeliği" çerçevesinde yatay geçiş yapabilirsiniz. Eski borçların silinmesi veya yeniden yapılandırılmasına, Üniversite Mütevelli Heyeti karar verecek. Borçlar silinmeyecek. Ancak geçmiş borçlara ilişkin faiz alınmayacak, 25 Temmuz'a kadar geçmiş borçların kapatılması gerekiyor. Af kanunuyla üniversiteye geri dönen öğrenciler de, öğrenime başladıkları dönem için, fakülte öğrencilerine uygulanan öğrenci harcını ödeyecek.

Aftan yararlanın

Ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırıp işi veya ikametinin başka bir ilde bulunduğunu belgeleyenler, üniversiteye giriş yılı itibarıyla geçmek istediği üniversitenin taban puanını sağlayanlar, ikamet ettikleri ilin üniversitelerinde eşdeğer diploma programlarına yatay geçiş yapabilirler. Af yasası ile geri gelen öğrencilerin bursları devam etmeyecek. Tez aşamasında olan öğrenciler de af yasasından yararlanabilir. Öğrenci üniversiteye giriş sınavına girip başka bir üniversiteye kayıt yaptırmış olsa dahi, isterse ilk üniversitesine başvurabilecek. Farklı diploma programlarından bazı derslerin alınmasıyla yandal veya çift anadal yapılması, yükseköğretim kurumları senatoları tarafından belirlenecek.
Her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, ön lisansı 4, lisansı 7, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları 9, yüksek lisansı 3, doktora programlarını ise 6 yıl içinde başarıyla tamamlayarak mezun olamayanlar, daha fazla harç ödeyerek öğrenimlerine devam edebilecek. Bu durumda ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam edecek. Herhangi bir nedenle üniversitelerden kaydı silinenler, bu aftan yararlanın. Bence, bu size tanınan son şans.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA