Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üniversitelerde hazırlık okulunun önemi

Geçtiğimiz günlerde kadim dostum Enver Yücel'i ziyaret ettim. Dostluğumuz 1985'lere dayanır. Kurucusu olduğu Uğur Dershaneleri'nde, Bahçeşehir kolejlerinde ve üniversitesinde benim de az da olsa alın terim vardır. İki eğitimci yan yana gelirse, konuşulan konu doğal olarak eğitim oluyor. Önce ABD'de, sonra da Azerbaycan'da dershane açmış. Bu iki ülkede ilgi oldukça fazlaymış. Rusya'da da dershane kurmuş. Türk dershaneciliği çok ileri olduğu için hemen fark edilmiş. Zaten Rusya'da da iki yıldır üniversiteye giriş sınavları yapılmaya başlanmış. Şimdi hedefte Hindistan var. Bir eğitimci olarak ülkemin yurtdışında söz sahibi olmasından büyük gurur duyuyorum. Yurtdışında okul, dershane açıp, ülkemize hem eğitim hem de tanıtım açısından katkı sağlayan herkesten Allah razı olsun.
Söz döndü dolaştı üniversite rektörlüğüne geldi. Günümüzde okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde müdür ya da müdür yardımcısı olma şartları vardır. Bu yöneticiler belirli bir eğitim alıp, sınav sonuçlarına göre değerlendirilirler. Ne yazık ki üniversitelerimizin rektörlerinin yetiştiği bir eğitim sistemi yok. İşte değerli kardeşim Enver Yücel bu konuda bir çalışma yapmış. Bunu da YÖK'e yüksek lisans programı olarak sunmuş. Şimdi YÖK'ün iznini bekliyor. Bence çok doğru bir düşünce. Günümüzdeki rektörlerin yalnızca üniversite yöneticisi değil, o üniversiteye ekonomik katkı sağlayan birer CEO olmaları gerektiğine inanıyorum.
Hazırlık okulu tercih faktörü

LYS'ler bitti. Sıra doğru tercih yapmaya geldi. İngilizce öğretim almak isteyen adaylar, üniversitelerle ilgili araştırma yaparken, hazırlık okullarının kalitesini üst sıraya koyuyorlar. Bence de en doğrusunu yapıyorlar. Öğretim kadrosunu, yurtdışından gelen öğretim üyeleri var mı, uluslararası ilişkileri nasıl, hazırlık okuluna özgü kampusu var mı diye sorularının yanıtlarını araştırıyorlar. Ben de gitmişken, bu sorularınızın yanıtlarını Bahçeşehir Üniversitesi'nde sizin için aradım.
Günümüzdeki üniversite eğitimi, insanlarımızın dünya vatandaşı olmasına hizmet ediyor. Dünya vatandaşlığı ise, kültürlerarası olmayı, dolayısıyla farklı birey ve kültürlere karşı hoşgörülü ve saygılı olmayı gerektiriyor. Bahçeşehir Üniversitesi, bünyesindeki 48 farklı ülke ve kültürden gelen öğrencileri barındırmasıyla tam bir dünya üniversitesi olmuş. Öğrencilerinin kültürlerarası bilgilerini geliştirerek, dünya vatandaşı olmasına olanak sağlıyor. Bu hedefe ulaşmayı sağlayan en önemli etken, bence dil öğrenme oluyor.
İngilizce öğretimi yapılan bu üniversitenin hazırlık okulunda, öğrenciler globalleşen dünyanın bir gereği olarak, diğer uluslardan gelenlerle birlikte aynı sınıflarda okuyor ve uluslararası standartlardaki yükseköğretimin gerektirdiği İngilizce dil bilgisi ve becerileriyle donatılıyor. Ayrıca, öğrenciler yurtdışı İngilizce programıyla Amerika'da üniversite okuma şansına da sahip olabiliyor. İngilizce öğretim yapan bir üniversite tercih edecekseniz, sağlam bir altyapıya sahip olabilmek için hazırlık okullarını iyi araştırmanız gerekiyor.

Mehmet Ali Birand

Cuma günü ciddi bir ameliyat geçiren, Galatasaray Lisesi'nden değerli ağabeyim Mehmet Ali Birand'a geçmiş olsun dileklerimle, acil şifalar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA