Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Kademeli zorunlu eğitim

AK Parti grup başkanvekillerince verilen yasa teklifiyle, zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılıyor, "kesintisiz eğitim" uygulaması sona eriyor. Meclis Eğitim Komisyonu'nda görüşülüp alt komisyona havale edilen teklif, İlköğretim ve Eğitim Kanunu'yla bazı kanunlarda değişiklik yapıyor. İlköğretim okullarının kademeleri; 4 yıl süreli ilköğretim birinci kademe, 4 yıl süreli ilköğretim ikinci kademe olarak yeniden düzenleniyor. İlköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. İkinci kademe ilköğretim okulları, ortaöğretim programlarıyla ilişkilendirilecek. Ortaöğretim kurumları, ilköğretimden sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor.

Kafalar karıştı

AK Parti'nin zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren yasa teklifine bazı eğitimciler ve sivil toplum örgütleri tepki gösterdi. Onlara göre bu teklife göre, ilköğretim ikiye bölünüyor ve ikinci kademenin zorunlu olması muğlaklaşıyor, yani zorunlu eğitim 4 yıla iniyor. Kesintili eğitim özellikle kız çocuklarının okuldan alınabilmesinin önünü açıyor. Çocuklar 10 yaşında mesleklere yönlendiriliyor ve bilinçsiz meslek seçimi yapılıyor. Çocuk işçiliği yaygınlaşabilir. İlköğretim ikinci kademede farklı okul türleri ortaya çıkacak.
Öncelikli tereddütler bunlar. Eğitim sistemiyle ilgili teknik olarak gelen tereddütleri, MEB dikkate alıyor.İlköğretim birinci kademe sonrasında hangi açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu'nca belirlenir, hükmü değiştirilecek. Bence de doğru bir karar. Öğrencilere zorunlu eğitimi açık öğretim yoluyla tamalama şansı ilköğretimin ikinci kademesinden sonra verilecek. Özellikle kız çocuklarıyla ilgili tereddütler abartılıyor.Kız çocuklarının okumasıyla ilgili bu hükümetin yaptığı önemli çalışmaları göz ardı edemeyiz. Bence, kazanımların geriye götürüleceği yorumları da doğru değil.

28 Şubat dönemi

Uluslararası örnekler ve bilimsel araştırmalar ışığında zorunlu eğitimin, kademeli bir yapıyla 12 yıla çıkarılması amaçlanıyor. Şu anki sistemde, özellikle Anadolu liselerinde, özel okullarda ve meslek liselerinde verilmesi gereken kendine has kültür yok olduğu gibi yabancı dil eğitimi de büyük darbe yedi. Bir anlamda 28 Şubat döneminin simgesi olan ilköğretimde kesintisiz eğitim, milli eğitim sistemimizi bozdu.Okul öncesinin de, zorunlu eğitime dahil edilmesi gerekiyor. Bence, 1 yıl okul öncesi eğitim, 5 yıl temel eğitim, 3 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık ve 4 yıl ortaöğrtim olmak üzere zorunlu eğitim 13 yıl olmalı.
Liselere giriş koşulları da yeni sistemle değişecek. Geçmişte 5'inci sınıfın sonunda yapılan sınavla Anadolu liseleri ve özel okullar öğrencilerini alıyordu. Şimdi sınav 4'üncü sınıfa mı inecek? Bence, bu tür seçmeye dayalı sınavların kaldırılması çok zor. Çocuklarımız çok küçük yaşlarda dershaneye gitmek zorunda kalabilir. Üniversiteye girişte ortaöğretim başarı puanı 250 ile 100 arasında olacak. Böylece öğrenciler arasında haksız rekabet önlenecek. Kısacası, bu yeni sistem artısıyla, eksisiyle iyice tartışılmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA