Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Baraj puanlarını düşürün

Üniversiteye giriş puan hesaplamalarında, 2011'de AOBP katsayısı alan içi tercihlerde 0.15, alan dışı tercihlerde 0.12 olarak hesaplanırken, bu yıl tüm alanlarda 0.12 ile hesaplanmış olması, birçok öğrencinin puanının LYS'de 180, YGS'de 140 olan barajın altında kalmasına neden oldu. Özellikle LYS'de puanları oluşturan iki testten, birini tercih yapmayacağı için çözmeyen aday sayısı yaklaşık 200 bin. Bunların tümü baraj altında kaldı. Bu da "vakıf üniversitelerinde kontenjanımız boş kalacak" endişesine neden oldu. Zaten her yıl bu üniversitelerin kontenjanları tam dolmuyor. Bir de bu yıl baraj puanının altında kalan öğrenci sayısının artması, işin tuzu biberi oldu.
Bu yıl YÖK hem vakıf, hem de devlet üniversitelerinin kontenjanlarını artırdı. Geçen yıl 776 bin 714 olan toplam kontenjan sayısı yüzde 20 artışla 937 bin 676'e çıktı. Vakıf üniversitelerinde artış yüzde 13 olurken, devlet üniversitelerinde bu oran yüzde 22'ye vardı. Kontenjanlarda bu artış olurken, puan hesaplamalarında da, barajın altındaki öğrenci sayısını artıracak bir yöntem uygulanmalıydı. YÖK'ün barajı LYS'de 165'e, YGS'de ise 125'e düşürmesi şart oldu. Böyle bir çalışmanın yapılmaması halinde, bu sene hem vakıf, hem de devlet üniversitelerinde on binlerce boş kontenjan ortaya çıkacak. Orantısal olarak kontenjanlar yüzde 20 artarken, barajı aşabilecek öğrenci sayısının da yakın oranda artması gerekiyordu. Ancak tam tersi oldu. Baraj puanlarını aşamama sorunu ya puanlamadan kaynaklanıyor ya da sorular geçen yıla göre çok daha zorlaştı.

165-125 baraj olmalı
Kontenjanların boş kalmaması için en kısa sürede önlem alınması gerekiyor. Aksi halde kontenjanlar boş kalacak. Amaç, örgün eğitimdeki kontenjanları mümkün olduğunca doldurmak olmalı. Öğrenci sayısının azlığı, vakıf ve devlet üniversitelerini olumsuz etkileyecek. Bence, bu üniversitelerimizin kontenjanlarını doldurabilmeleri için tekrar yazıyorum, LYS'de 180 barajını 165'e, YGS'de 140 barajını 125'e düşürmekte yarar var. Yapılacak değişiklikle, bu yıl YGS-LYS baraj puanlarını aşan aday sayısı artacak. Bir yanda üniversiteli olmak isteyen gençler, bir yanda kontenjanı boş kalan üniversiteler. Bu durum, beni rahatsız ediyor.
YÖK'ün değerli yöneticilerinin bu konuda, doğru karar alacaklarına inanıyorum. Ancak kalbimden geçen, puan barajlarını tümden kaldırmak. Böylece sıralama sınavlarından kim ne puan alıyorsa, ona göre üniversiteye yerleşir. Biliyorum bu yalnızca masum bir dilek. Gelin baraj puanlarını düşürelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA