Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YÖK yasa tasarısı ve özel üniversiteler

YÖK yasasına göre özel üniversite kurulamıyor. Ya devlet ya da kâr amacı gütmeyen vakıf üniversiteleri var. Yeni YÖK yasa tasarısında özel üniversite kurmanın yolu açılıyor. Hatta yurtdışındaki üniversiteler, Türkiye'de üniversite kurabilecek.
Gördüğüm kadarıyla, tasarı özel üniversite kurmayı zorlaştırıyor. Taslaktaki ağır şartlar hafifletilmeli. Vakıf üniversitesi kuran veya özel ve vakıf üniversitesi kurmak isteyen müteşebbisler daha çok teşvik edilmeli.
Üniversitelerin finansman problemi önemli; hesap verebilir hale gelmeliler. Yasada 2006 öncesi kurulan üniversitelere ayrıcalıklar tanınmış, bu yanlış.
Rekabeti geliştirmek için, üniversiteler açacakları bölümleri, kontenjanlarını belirleyebilmeli ve öğrenciyi seçebilmeli. Ayrıca burslu öğrencinin seçimi de özel ya da vakıf üniversitesine bırakılmalı.
Bence, araştırma ağırlıklı, eğitim ağırlıklı okul ayrımı yapılmamalı. Üniversiteler finans açısından devlet, özel ve vakıf olarak sınıflandırılmalı, gelir amaçlı şirket kurabilmeli. Özel ve vakıf üniversiteleri, verdiği burs oranında kurumlar vergisinden muaf olmalı.
Üniversiteler arasında reyting sistemi kurulmalı. Hatta bu ölçümler fakülte bazına indirilmeli. Böylece kaliteli eğitim veren öne çıkar. Üniversiteye girişte de bu fark görülür.
İşadamları iki sebeple üniversite kurar. Biri ülkenin toplam eğitim kalitesine katkı sağlamak, diğeri ise gerekli işgücünü sağlamak için. YÖK'ün yeni yasasında denetleyen ve ödüllendiren bir sistem olmalı.
Yabancı öğrenci sınırı da kaldırılmalı. Hatta özel ya da vakıf bazı fakülteler yalnızca Türkiye'de değil, bölgede de referans fakülte olabilir. Bu nedenle yabancı öğretim üyelerini atarken, özel statü kullanılmalı.
Vakıf üniversiteleri, bir kereye mahsus isterse kâr amaçlı özel üniversiteye dönüşebilecek. Ancak, burs miktarı, öğrenci başına harcama gibi kriterler konacak. Üniversiteler yurtdışında birim açabilecek.
Devlet, özel ve vakıf üniversitesi ayrımına karşıyım. Türkiye'nin geleceği için tam donanımlı dünya vatandaşı gençleri yetiştiren bu özel ve vakıf üniversitelerini ayakta tutmalıyız. Eğer bu sektöre yalnızca ticarethane gözüyle bakarsak, ileride çok şey kaybetmiş olacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA