Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

ÖSYS başvuruları başladı, ancak...

Bugün üniversiteye başvurular başladı ve 15 Ocak'a kadar sürecek. Başvuru formundaki alan adı ve kodu maddesi, genel liselerde alan olmaması nedeniyle, son sınıf öğrencilerini tedirgin etmiş. ÖSYM'nin danışmanlarıyla görüştüm. Bana "ister alan, isterse diğer bölümlerini işaretlesinler, bir şey fark etmez" dediler. Lise sonlar için bu alanın doğru- yanlış doldurulmasının OBP açısından önemi olmadığını biliyorum. Yine de gençlerin rahatlaması için, ÖSYM'nin bir açıklık getirmesinde yarar var. Bence bu madde ek puan alacak öğretmen, meslek ve teknik liseliler için önemli.
Fen ve Anadolu liselerinin okul birincileri mutsuz. Bu okulların çoğunda, birincilerin diploma puanı 100'den düşük. Okullar arasında büyük problem yaşanıyor. Eğitim düzeyi daha düşük okulların 5'inci, 10'uncu öğrencilerinin diploma puanı, ya bu okulların birincilerine eşit ya da biraz fazla. Kısacası, öğrencinin başarı sırası ne olursa olsun, diploma puanı 5'le çarpılarak, OBP'si elde edilecek. Bence fen ve Anadolu lisesi birincilerine yazık oluyor. Keşke tüm okulların birincilerinin diploma puanı 100'e tamamlanabilseydi.
Bu yılki kılavuzda yenilenen puan oluşumları yer almadı. YÖK, yıllardır uygulanan puan hesaplama yöntemini, geçen yıl sessiz sedasız değiştirdi. Ancak bunu kamuoyuyla paylaşmadı. Sonuçta adayların tercih hakkı azaldı. Önceden LYS testlerinin ikisinden 0.5 net çıkaranın puanları hesaplanıyordu. Geçen yılki gibi, bu yıl da önce ilgili puanın oluşumunda gerekli 2 sınava girilip girilmediğine bakılacak. Daha sonra iki testten 0.5 zorunluluğu istenecek.
YÖK üniversite kontenjanlarının bu yıl da boş kalmaması için gerekli çalışmayı yapmadı. Yani baraj puanlarını az sayıda aday geçecek. Bu, devlet ve özellikle vakıf üniversitelerini olumsuz etkileyecek. Bence, bu üniversitelerin kontenjanlarını doldurabilmek için, LYS'de 180 barajı 165'e, YGS'DE 140 barajı 125'e düşürülmeliydi. Şimdiden yaklaşık 80 bin kontenjanın boş kalacağını söyleyebilirim.
Gelelim diğer soruna... Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan çok sayıda gayrimüslim çocuğumuz var. Bence onlar için YGS ve LYS-4'te din sorularının karşısına seçmeli sorular konulabilir. YÖK bu konuya bir açıklık getirmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA