Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

ÖSYM'de güven kazanma dönemi

24 Mart'ta YGS'ye giren öğrenciler ve aileler heyecanlıydı. Bunu bilen ÖSYM büyük özveriyle çalışıp, sonuçları 1 Nisan'a yetiştirdi. Bu bir rekor, bir takım ruhu. Öğrenciler sonuçların açıklanmasını önce 1 Nisan şakası sandı ve inanmadı. Ancak durumun ciddiyeti anlaşılınca, herkes puanını öğrenmek için ÖSYM'nin sitesine akın etti. Sınavda en başarılı iller Ankara, Karabük, Denizli, Aydın ve Isparta olurken, Hakkâri sonuncu oldu.
Hakkâri ya da Doğu illerimizin sonuncu olması beni şaşırtmadı. Öncelikle böyle sıralama sınavlarına tüm adayların eşit şartlarda hazırlanması gerekiyor. Doğuya giden öğretmen, oraların şartlarına uyum gösteremediği için, kısa sürede ayrılıyor. Bu bölgelerde eğitim şartlarının iyileştirilmesi zorunluluk. Maddi, manevi öğretmenimizin yanında olmalıyız. Eğer bu bölgelerde eğitim kalitesini, diğer yerlerle eşitleyemezsek bugün de, yarın da bu iller daima sonuncu olacaktır. Buna hiç şaşırmayalım.
Son zamanlarda sınav skandalları ÖSYM'ye güveni azaltmıştı. ÖSYM tekrar güvenilir bir kurum olabilmek için, çok sıkı çalıştı. Sınav salonlarının kamera ile denetlenmesiyle olası sorunların önüne geçildi. Cevap kâğıtlarına kırmızı kutu uygulaması sınav görevlilerince başarıyla uygulandı. İlk kez bu sınavda hayata geçen, soru kitapçıkları üzerinde Karekod Etiket uygulaması, süreci hızlandırdı.
Cevap kâğıdı tarayıcılarının ve optik okuyucuların kapasitesi yüzde 40 artırıldı. Tarama ve optik okuma eşzamanlı yapıldı. Optik okuma süreci geliştirilen yazılım desteği ile iyileştirildi. Değerlendirme işlemi iki farklı yazılım ile doğrulanarak sonuçlandırıldı. Bence, tüm bu işlemlerin yanında sonuçların kısa sürede açıklanmasının temel nedeni, ÖSYM'nin bir takım ruhunu taşımasıdır.
ÖSYM, bir sıralama sınavının ölçme ve değerlendirme niteliklerine göre YGS'yi hazırlamıştı. Sorular müfredata uygundu. Hem temel ilke ve kavramları istiyordu, hem de bilgiye dayalıydı. Sonuçlara bakıldığında, bir önceki yılla bu yıl arasında puan ve sıralama farkı gözükmüyor. LYS'ye başvurularda da geçen yıla göre farklı bir durum yaşanacağını zannediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA