Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Charter modeli, dershaneler ve SBS

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) dershanelerin kapanmasını değil, özel okula dönüşmesini istiyor. Birçok seçeneği inceleyen bakanlık, liste başına Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) uygulanan sözleşmeli okul (Charter School) modelini aldı. Dershanelerin en geç 2014-2015 eğitim öğretim yılında, özel okula dönüştürülmesi öngörülüyor. MEB'in yaptığı bir araştırmaya göre, dershanelerin yüzde 55'i özel okula dönüşmek istiyor. MEB'in elindeki en önemli veri bu. Bu araştırmaya katılmıyorum. Bence, gerçekleri pek yansıtmıyor.
Özel okul formatında görülen Charter okullarında öğrenciler ücretsiz okuyacak. Okulun masrafları da merkezden ayrılan kaynakla ve sponsorlar tarafından finanse edilecek. Finansmanı üstlenen bakanlıkla, okulu inşa edecek ve işletecek olan girişimci arasında protokol imzalanacak. Öğrenci başına işletmeciye ücret ödeyecek. Bakanlığın tek beklentisiyse başarı olacak. Öğrenci ve okul başarısının iyi bir düzeye getirilmesi istenecek. Denetim göreviyse yine MEB'de olacak. Girişimci eğer istenen başarı seviyesini yakalayamazsa, bu okulların destekleyicisi olan devlet sözleşmeyi iptal edebilecek.
Modelin Türkiye'de özellikle eğitimdeki başarı seviyesi yüksek olmayan il ve bölgelerde uygulanması hesaplanıyor. Bu arada dershane sahiplerine, özel okul yatırımı için arsa tahsisi ve vergi muafiyeti gibi teşviklerinde verilmesi planlanıyor. Ülkemizde özel okulculuğun ne kadar zor olduğu ortada. Kontenjanların büyük bir kısmı boş. Zaten isteyen dershaneci okul açabiliyor, herhangi bir mani yok. Bu düşünceye, şu anki mevcut özel okullar nasıl bakacak. Bunu da zamanla göreceğiz. Bakalım uygulamayı nasıl değerlendirecekler?
Gelelim önümüzdeki yıl SBS ne olacak konusuna. Kesinleşmiş hiçbir şey yok. Özellikle 8'inci sınıf veli ve öğrencileri panik içeresinde. MEB'den aldığım ön bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki yıl, 8'inci sınıflarda matematik, Türkçe, sosyal, fen, din ve yabancı dilden dönem içerisinde yapılan 3 sınavdan 1'i merkezi yapılacak. Burada öğrenciler sabit kalırken, öğretmenler okul değiştirecek. Sınavlar test usulü olacak. Belirtilen dersler için ayrı ayrı sınav yapılacak. Yanlış soruların, doğru cevapları götürmemesi düşünülüyor. Bence yanlış. Böyle bir sistemde, öğrenciler cevapları korkmadan sallayabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA