Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Fas ve Türk okulları

Bir grup gazeteciyle Anafen Okulları'nın davetlisi olarak Fas'a gittim. Gezinin amacı, iki ülke arasında eğitim ve kültür alışverişini görmekti. Genel müdür yardımcıları, sevgili kardeşlerim İsmail Efe ve Yasin Yücel'in başkanlığında hem güzel bir turistik gezi yaptık, hem de buradaki Mohammed Al Fatih Türk Okulu ile Nilüfer Dil ve Kültür Merkezi'nin çalışmalarını gördük. Fas, bizim 1980'li yıllarımıza benzeyen, otantik bir ülke.
Kazablanka'daki Mohamed Al Fatih Türk Ortaokulu, önümüzdeki yıl yeni binasıyla, lise eğitimine de geçecek. Genel Müdür İbrahim Aktaş, bölge SBS birincisinin okuldan çıktığını, eğitim ve rehberlikte güçlü olduklarını ve temel ahlaki değerlere de önem verdiklerini söylüyor. Hizmet düşüncesiyle bu çalışmalar yapılıyor. Fas'ta 2 ilkokul, 5 ortaokul, 3 lise ve 1 dil merkeziyle toplam 11 okulda, 2 bin öğrenciye eğitim veren bu okullar, ülkemizin gönüllü elçiliğini yapıyor.
Başkent Rabat'ta, Türkçe'yi ve Anadolu tarihini öğretmek amacıyla Nilüfer Türk Dili ve Kültür Merkezi kurulmuş. Merkezin müdürü İsmail Danyıldızı, resmi dilin Arapça ve Fransızca olduğu, okullarda İngilizce'nin öğretildiği, kuzey bölgelerde ise İspanyolcanın konuşulduğu bu dil cenneti ülkede, Türkçeye ilginin de giderek arttığını belirtiyor.
Dönüş yolunda güzel bir sürprizle, mutlu olduk. 2010-2012 arasında uygulanan Comenius Okul Ortaklıkları Projeleri kapsamında Anafen Okulları'nın "TraditionsAround Europe WithoutBorders" (Sınırları Olmayan Avrupa'da Gelenek ve Görenekler) konulu projesi, Türkiye'nin yıldız projesi olarak seçildi. Comenius okul ortaklıkları, farklı ülkelerdeki öğrenci ve öğretmenlere, Avrupa kültür ve dil çeşitliliği ile ortak ilgi alanlarında birlikte çalışma fırsatı sağlıyor. Ayrıca, aktif bir Avrupa vatandaşı olma yolunda öğrencilerin kişisel gelişimleri için gerekli temel becerileri edinmeleri amaçlanıyor.
Yeşilvadi Anafen Ortaokulu ülkemizi "Streets of Europe" (Avrupa'nın Caddeleri) adlı projeyle temsil edecek. Projeler kapsamında, değişik kültürlere yönelik farkındalığın geliştirilmesi amaçlanıyor.
Kısacası, her yerde olmazsanız, hiçbir yerde olamazsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA