Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

SABAH doğrusunu yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı, 8'inci sınıf öğrencilerinin moral ve motivasyonlarını göz önünde tutarak, ortak sınavın ilk oturumunun sorularının yayımlanmamasını istedi; son derece haklıydı. Bazı gazeteler, bu hassas durumu göz ardı edip yayımladılar. Öğrenci ve velilerin bundan etkilenebileceğini hiç düşünmediler. Gazetem SABAH ise, ilk oturumun B kitapçığını elde etmesine rağmen yayımlamadı. Çünkü tiraj kaygısından önce, çocuklarımızın sınav motivasyonu önemliydi. SABAH ailemizin tüm mensuplarını kutluyorum. Ayrıca, eğitim dünyamızdan bu konuda övgüler aldığı için de, bu kurumun içinde olmanın gururunu yaşıyorum.
İlk kez yapılan ortak sınav uygulamasında bir olumsuzluk yaşanmadı. Sorular müfredata uygundu. Okulundaki dersleri iyi dinleyen öğrenci, bu tür sınavlarda başarılı olabilir. Soruları uzmanlarla incelediğimde; çok kolay, kolay ve normal ağırlıkta olduğu tespit ettim. Ayırıcı olan zor ve çok zor soru ağırlıkları yoktu. İkinci yarıyıldaki sınavlar da aynı düzeyde olursa, kayıtlarda zorluklar yaşanabilir. Tam net yapan öğrenci sayısı çok olabilir. Bence, puan hesaplarında, yılsonu başarı puanı ön plana çıkacak. Bu da öğrencilerin, notlarını yüksek tutmaları gerektiği anlamına geliyor.
Sınavda 2 soru iptal edildi. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bu sıralama sınavlarında, gençler zamanla yarışıyor. Öğrenci hatalı bir soruya takılıp kaldığında, bu doğru yapacağı birkaç soruya eşittir. Gençler hatalı sorulara harcadıkları zamanın yetkililerden sorulmasını istiyorlar; son derece haklılar. Milyonlarca gencimizin yarıştığı bu tür sınavlarda hatalı soru olmamalı.
Elazığ Baskil'de yapılan ortak sınavda öğrencilere dağıtılan Fen ve Teknoloji dersinin A grubu soru kitapçıklarından biri eksik çıktı. Mühürlü kutu ve poşet içinde eksik kitapçığın çalındığı ihtimali üzerinde durulurken, soruşturma başlatıldı. Bir kitapçık sınav öncesi kaybolduğuna göre, sorular deşifre de olabilir.
1999'da 1 milyon 477 bin 408 öğrencinin girdiği ÖSS, İstanbul Bağlarbaşı'ndaki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Sınav Merkezi'nden iki soru kitapçığının çalınması üzerine iptal edilmişti. Bence, Fen ve Teknoloji sınavı da iptal edilmeli. Ancak, şu soruyu da sormak zorundayım. İlk kez olmasına rağmen, uygulamasında herhangi bir sorun yaşanmayan bu sınav, yoksa sabote edilmek mi istendi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA