Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Okul dizilerine çeki düzen verilmeli

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, son dönemde gündeme gelen çocuk istismarı, çocuk cinayetleri ve bakanlığın bu konudaki çalışmalarını konuşmak üzere bazı köşe yazarlarıyla bir araya geldi. Bakan İslam, eğitim çalışmalarına hız verdiklerini ve bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılmasını gerekli gördüklerini ifade etti. Kreş, anaokulu ve ilkokullarda bilinçlendirme programları düzenleyecek. MEB, müfredatındaki konuyla ilgili eğitimleri gözden geçirecek. Her yıl, her sınıfta bu eğitimler yapılacak. Derslerin kapsamında, yabancıların talep ve önerilerine çocuk nasıl tepki verecek; bir yabancıyla karşılaştığında nasıl davranacak; akran istismarına nasıl karşı koyacak, vb. başlıklar bulunuyor.
Bakan İslam, köşe yazarlarından, bu konuların gündemde tutulmasını istedi. Ülkemizde medya dilinin yanlış ve batılı örneklerinden çok farklı olduğuna parmak bastı. "Medya, çok dikkatli bir dil kullanmalı ve bu konuları ele alırken kamu yararını, çocukların yüksek menfaatini gözetmeli" dedi. Bence çok doğru. Yazılı ve görsel medyanın bu konuda ciddi anlamda sorumlu olduğunu düşünüyorum.
Son yıllarda, televizyonlarda yayınlanan okul dizileri sıkça tartışılır hale geldi. Dizilerin teması, felsefesi ve mesajı gençler açısından ciddi problemler oluşturuyor; öğrenciler gerçeğe uymuyor. Erkeğiyle, kızıyla diyaloglar abartılı... Giysileri, dilleri farklı. Birbirine üstünlük sağlamak için arkadaş seçimleri, hepsi yanlış; örf ve adetlerimize uyumlu değil. Gençlerin duyguları istismar edilerek yanlış yönlendirme yapılıyor. Öğretmen -öğrenci ilişkileri gerçekleri yansıtmıyor. Emin olun, izleyenlerin çoğu dizilerdeki gibi giyinip, aynı şekilde konuşmaya çalışıyor. Sevginin yerini günü birlik heyecanlar alıyor.
Bu dizilerin genelde toplumu ayakta tutan aile yapımızın ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz üzerinde olumsuz etkiler yaptığı, araştırmalarla ortaya konuluyor. RTÜK konuya müdahale etmeyebilir ama değerlerimizi geri kazanmak adına neler yapabileceğimizi düşünmeliyiz. Görsel medya başta olmak üzere bu konuda hepimizin sorumlu olduğunu unutmayalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA