Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Saraç YÖK başkanı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YÖK Başkanlığı'na Prof. Dr. Yekta Saraç'ı atadı. Saraç, YÖK'ün en tecrübeli akademisyenleri arasında yer alıyor. Kurumdaki çalışmaları sırasında üniversitelerle iyi ilişkiler sürdürdü. Saraç, Erdoğan'ın da saygı duyduğu isimlerden olan hadis âlimlerinden Muhammed Emin Saraç'ın oğlu. Basılı sekiz kitabı ve pek çok dergide yayınlanan alanı ile ilgili makaleleri mevcut. Saraç'ın uzmanlık alanları arasında eski Türk edebiyatı, metin şerhi ve belagat- retorik yer alıyor. YÖK'ün tecrübeli ismi Saraç, 2005- 2006'da KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde görev yaptığı sırada Ekim 2005'te YÖK Genel Kurul üyeliğine seçildi. Saraç, Ekim 2010'da da ikinci defa YÖK üyeliğine atandı. Mart 2008'den itibaren YÖK Yürütme Kurulu üyesi ve Ocak 2010'dan itibaren ise YÖK Başkan Vekilliği görevini yürüttü. Kısacası, YÖK için doğru bir isim.
Bir eğitimci gözüyle, yeni başkanın satır başlarını sizinle paylaşmak istiyorum. Yeni başkana göre, YÖK kaldırılmamalı; küçülmeli, verimli bir yapıya bürünmeli. Hantal yapısından kurtarılmalı ve yetkileri kısıtlanmalı. Üniversite hocalarının, toplumsal meselelerde fikir açıklamalarını istiyor. Susturuldukları fikrine katılmıyor. Ancak isteksiz olduklarını da görüyor. YÖK'ün üniversitelere elini uzatması gerektiğini savunuyor. Yükseköğretimde bir karar alınırken, çok ve detaylı düşünülmesine taraftar. Bu yüzden, yıllardır reform kelimesi yerine, yeniden yapılanma tabirini kullanıyor. Üniversitelerin sorunlarının farkında. Bunları kısa zamanda çözmeyi planlıyor.
Bence, üniversiteye giriş sınavı yenilenmeli. Burada öğrencinin bilgisi değerlendirilirken spor, sanat ve sosyal yaşam projeleri göz önünde tutulmalı. Kontenjan politikası gözden geçirilmeli. Devlet ve vakıf üniversitelerinin istekleri, günün şartlarına göre değerlendirilmeli. Öğrenciler istediği bölümlerde okumalı. Bunun için yeniden üniversitelere yerleştirme düzenlemesi yapılmalı. YÖK'te girdi ve çıktı aynı kurulca yapılıyor. Bu yanlış. Paydaşlardan bir kalite kurulu kurulmalı. Bazı vakıf üniversitelerinin ticarileştiğine yönelik eleştiriler var. Özellikle bunu tercih dönemlerinde duyuyorum. Kısa yoldan iş bulma ve bitiricilik ön plana çıkıyor.
Kısacası, yeni Başkan Saraç'ı bir eğitimci olarak, birikimlerinden dolayı tasvip ediyorum. Ayrıca, zamanla YÖK'e yeni bir çehre de kazandıracağına inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA