Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Bir YGS daha geçti

Üniversiteye girişin ilk sınavı YGS yapıldı. Soruların analizi yapıldığında, geçen yılla farklar ortaya çıktı. Matematik özellikle geometri zorladı. Türkçe ise sürpriz yaptı. 2 milyondan fazla adayın yarıştığı YGS'de geometri sorularının geçen yıla göre daha zor olduğu belirlendi. Türkçe'de paragraf sorusu sayısı arttığı için pek çok adaya süre yetmedi. Bu çok doğal. Aldığım bilgilere göre bu yıl sorular yeni kişilerce hazırlandı. Kısacası, çorba aynı çorba. Ancak aşçılar farklı. Yani bu yıl damak tadı değişti. Bence, matematik ve Türkçe'nin soru çözüm ortalaması düşer. Sosyal sabit kalabilir, fen çok az yükselebilir. Sınav zordu diye moral bozmanın âlemi yok. Zor olan sınavlarda daha az netlerle, geçen yılki puanlar elde edilebilir. Ancak burada puan değil başarı sırası önemlidir. Yine bu yıl barajı geçen öğrenci sayısında düşüş olabilecek. Şimdiden, özellikle vakıf üniversitelerinin tedbir almasında yarar var. Bence, kontenjanlarında ufak da olsa bir olumsuzluk yaşayabilirler.
ÖSYM sonuçlarını erken verebilmek için çok ciddi çalışıyor. Üç, dört günde de açıklayabilirler. Bunu takdirle karşılıyorum. Ancak, sınava giren bir Türkçe öğretmeni, "Türkçe sorularından birinde ayrı yazılması gereken ki bağlacı bitişik ve yine aynı soruda bitişik yazılması gereken başkişi kelimesi de ayrı yazılmış" dedi. Soruda hangi kelimenin yanlış yazıldığı soruluyor. Buna göre iki doğru cevabı olan bir soru olduğu için iptal edilmesi gerekiyor.
ÖSYM yargı kararına rağmen sınav sorularının yüzde 20'sini yayınladı. Aldığı karara saygı duyuyorum, ancak kesinlikle katılmıyorum. Bence, adaylar sınavdan hemen sonra tüm soruları görebilmeli. Kısacası, sınav şeffaf olmalı. Yapamadıkları sorular ve eksiklerini görerek, LYS için tedbir almalılar. Şimdi, ne yazık ki herkesin aklında bir soru işareti var. Eğer sınavda yanlış soru varsa, bu 15 gün içinde açıklanacak. Puanlar hesaplandıktan sonra yapılacak bir yanlış soru açıklaması ortalığı karıştırır. Puanlar yeniden hesaplanacağı için kaos yaşanır. Bu yüzden puanlar hesaplanmadan önce, sorular kamuoyuna açıklanmalı. Bir de yanlış soruda zaman kaybedenlerin hakkını kim verecek, bu da ayrı bir soru işareti.
Eğrisiyle, doğrusuyla bir YGS daha geride kaldı. Şimdi dört elle LYS'ye hazırlanacaksınız. Yerleştirme puanında LYS'nin ağırlığı daha fazla. Kısacası, LYS'deki performansınız sizi üniversiteli yapacak. YÖK'ün yatay geçişle ilgili aldığı kararı gözden kaçırmayın. İleride bölüm değiştirmeyi düşünürseniz, ilgili puan türünden yeterli puan almanız gerekecek. Bence, bu yıl çok sınava girmenizde yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA