Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Eğitim sistemimizde devrim

Dershanelerin özel okula dönüşümüyle birlikte, eğitim dünyamızda istenmeyen problemler de yaşanmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) izin almadan ya da mevzuata aykırı şekilde merdiven altı çalışan fırsatçı eğitim kurumlarına yönelik denetimleri artırdı. Bu şekilde eğitim veren etüt merkezi, eğitim koçluğu, eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, ödev evi, eğitim rehberliği, öğrenci apartı, öğrenci pansiyonu adlarıyla açılan kurumlara yönelik denetimler sıkılaştırılacak.
Bu kurumları bir dost olarak uyarıyorum. Herkes kendi işini yapsın. Kesinlikle bir üst okul sınavlarına hazırlık yapmasınlar. Aksi takdirde ruhsatları iptal edilecek ve faaliyetlerine izin verilmeyecek. 22 Mayıs 2015 itibariyle, 2 bin 240 dershane dönüşüm programına müracaat etmiş. Bunlardan 2 bin 195'i dönüşüm programına kabul edilmiş. Dönüşüm programına başvurular yine aynı tarih itibariyle 249'u temel lise olmak üzere 276 dershaneye özel okul ruhsatı düzenlenerek dönüşüm işlemleri tamamlanmış. Dönüşüm programına alınan diğer kurumların özel okul açma işlemleri 1 Eylül'e kadar tamamlanacak. Kanunun yürürlüğe girdiği 14 Mayıs 2014'ten, 22 Mayıs 2015'e kadar 401 dershane de kendi isteğiyle faaliyetine son vermiş.
Dönüşümün başarılı olmasıyla, devlet okullarının yükü hafifleyecek. Özel okulların oranı yükselecek. Eğitim kalitesi artarken öğretmen alışkanlık ve çalışma yöntemi gelişerek okullarımız dinamizm kazanacak. Yıllarca dershanecilik yapan kurumlar, dönüşüm sürecinin ardından okullu olacaklar. Şu anda ikisi çok farklı görünüyor. Zaman zaman sorunlar oluşabilecekse de, dershanelerin yeni sisteme kısa sürede adapte olacağını biliyorum.
Eğitim dünyamızın endişelerinin biteceği sürecin sonuna yaklaşılıyor. Dershanelerde dönüşümden dolayı bir tedirginlik hissediyorum. Çok normal; bu kurumlar öğrenci yetiştirmeyi çok iyi bilir. En kısa sürede okulların nasıl bir sistemi varsa, ona uyum gösterecekler. Dönüşümle birlikte okullardaki sınıf mevcutlarının 24'lere kadar ineceğini zannediyorum. Kısacası, ülkemizde 50 yıllık dershane tabusu yıkılıyor, özel okul sayısı artıyor. Bu gerçeği göz ardı edemeyiz.
Dönüşüm okulları 2019'a kadar ortaya yeni bir model çıkaracak. Tabii ki her yeni sistemde olduğu gibi, bu konuda da artılar, eksiler olacak. Özellikle de dershane değil, okul mantığının ön plana çıkması gerekiyor. Dershanelerimizin sınavlara hazırlıkta gösterdikleri başarıyı, okulculukta da ortaya koyacaklarına inanıyorum.
Dönüşümle birlikte, özel eğitim sektörünün daha kaliteli hizmet vereceğini birlikte göreceğiz. Zorlu dönüşüm sürecini doğru yöneten Bakan Nabi Avcı ve ekibini kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA