Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YGS'ye geri sayım başladı

YGS, hafta sonu yapılacak. Gençler çok ciddi hazırlanıyor. Ancak, burada gençleri uyaralım. Geçen yıl YGS ve LYS'ye giren arkadaşlar önceki yıla göre sorularda minik değişiklikler gördü. Geçen yıla kadar örneğin; lokantaya gittiniz, tavuk suyu çorba içeceksiniz. 10 yıldır içtiğiniz çorba aynı, çünkü onu hazırlayan aynı kişilerdi. Geçen yıl çorbanın tadı değişti, çünkü çorbayı hazırlayanlar değişti. Ancak bu yıl aynı kadro olduğu için bir değişiklik olmayacak.
YGS'de 160 dakikada 40'ar matematik, fen, Türkçe ve sosyal sorusu var.160 soru. 1 soruya 1 dakika. Sorular daha çok 6, 7, 8'inci sınıf altyapı, lise 1 ağırlıklı ve lise 4'e kadar süren ardışık konulardan oluşabilir. LYS'ye göre basit bir sınav olacak. Biraz ciddi çalışan bir genç LYS'ye başarıyla geçebilecek. Sorulara baktığınızda %10'unun çok kolay, %20'sinin kolay, %40'ının normal, %20'sinin zor, %10'unun da çok zor olduğunu göreceksiniz. Önemli olan çok soru yapmaktır. Yapamadığınız soruları ellemeyeceksiniz.
Bir de kafadan cevap atmayın. 4 yanlış 1 doğruyu götüreceği için yaptığınız doğrular bir bir gidebilir. Mesela iki tane genç Matematik testini çözüyor. Ayşe ile Ahmet. 1, 2, 3'ü yaptılar, 4'e geldiler yapamıyorlar. Ayşe diyor ki "benim prensibim var yapmadan diğer soruya geçmem." Ahmet diyor "madem % 10 çok kolay var ben kolayları yapmaya çalışayım." Yapamadığını atlıyor. 5 dakikanın sonunda Ayşe 1 zor soru çözüp 1 puan alırken, Ahmet 3 kolay soru çözüp 3 puan alıyor. Kim kimden daha çok yaparsa onun kazanacağı bir sistemle karşı karşıyayız.
YGS barajı 140'tan 150 puana çıkarıldı. Önceki yıllarda 16 net ile 140 puan barajını geçen adaylar, bu yıl için 150 puan barajını 20 netle geçebilecek. YGS'deki diğer önemli bir değişiklik ortaöğretim başarı puanında gerçekleşti. Meslek liselerine 30 Mart 2012'den sonra kayıt yaptıran adaylar için Y-YGS/ LYS'de mesleki ek OBP kaldırıldı. 2 milyondan çok adayın katılacağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) bu sene nazik müddet ayarı yapıldı. 13 Mart'taki sınavda, ilk kez adaylara 'kitapçık kapat' emri verilecek.
Deneme sınavlarında yapamadığınız sorunun neden, niçin, nasıllarını ertesi gün branş öğretmenlerine sorun, onlar cevaplar. Ancak benim tavsiyem sınavdan 3 gün önce 3 ayrı kurumun deneme sınavını çözün. Her halükârda cumartesi günü 2015 YGS'yi çözün. Benim tahminim 2015 YGS'nin benzeri olacak. Bir de şunu yiyin, bunu yiyin sözlerini bir kenara koyun. Sonuçta kendi yaşam tarzınızı değiştirmeyin. Uyku, yemek, hareket gibi sınavda da istediğiniz sonucu elde edebileceksiniz. Sonuçlar 25 Mart'ta açıklanacak. Yolunuz açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA