Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

LYS daha önemli duruma geldi

YGS barajının 140'tan 150'ye çıkarılması, adayların elenmesinde etkili oldu. Geçen yıl, YGS barajını aşan aday oranı yüzde 91.5 iken, bu yıl yüzde 90 oldu. Buradan da, eleme söz konusu olduğunda, barajın artmasının işe yaradığını görüyoruz. LYS'ye girmek için 180 barajı var. Bu barajı geçenlerin sayısı da, oranı da arttı. Geçen yıl her 100 öğrenciden 70'i YGS barajını geçerken, bu yıl 77'si geçti. Bu da soruların kolaylığını ve öğrencilerin performansının arttığını gösteriyor.
2016 YGS'de, akademik olarak vasat olanlar elendi. YGS soruları kolaydı. Geçen yıla göre Türkçede ortalama net 2.3 artmış, Sosyal bilgilerde net sayısı aynı kalmış, Matematikte net 2.7 artmış. Fen bilgisinde de 0.7 artmış. Geçen yıl ortalama bir kişi 160 soruda 35.6 net yapmış, bu yıl ortalama bir kişi 42.4 net yapmış.
Bu yılki YGS sonuçlarına bakıldığında, geçen yıla göre çok küçük düşmeler görünüyor. Adayların elde ettiği sıralamalarda ise, büyük gerilemeler yaşandı. Bunun nedeni de soruların Türkiye çözüm ortalamalarının yükselmesi oldu. Kısacası, bu yılki YGS'de, puan aralıkları çok sıkıştı. Bu sonuçlarla birlikte LYS'nin önemi arttı. YGS'de puanı düşük olan adaylar daha ciddi bir hazırlıkla LYS'de puanını artırabilir.
Tabii ki, LYS'nin zorluk derecesi de bunda etkili olacak. Ayrıca benim tavsiyem haftada 2 gün evde de LYS deneme sınavıyla yanlış işaretlediğiniz soruların neden, niçin, nasıllarını öğrenmeniz gerekiyor. Bununla birlikte özellikle lise sonların Mayıs'ın 15'ine kadar puanı istediği gibi gelmeyebilir. Bu önemli değil. Çünkü konular bittikten sonra görecekler ki puanları yükselecek. Zaman kaybetmeyin, çalışmaya bir an önce başlayın.
Ayrıca YGS'de düşündüğü puanı alamayan öğrenciler LYS'de telafi şansına sahip. Çünkü LYS puanı oluşurken, YGS'nin yüzde 40, LYS'nin ise yüzde 60 gibi etkisi olacak. Ancak bu bir kuraldır. YGS ve LYS'de testlerin Türkiye çözüm ortalaması, standart sapmaları alındığında bu kural değişecek. Tahminim matematikfen puanlarında yüzde 29'larda, Türkçe-matematik ve Türkçe-sosyal puanlarında ise yüzde 31'lerde kalacaktır. Bu şu anlama gelir; eğer genç YGS'de istemeden bir lastik patlatıyorsa bunu matematik-fende 4-5, Türkçe-matematik ve Türkçe-sosyalde de 5-6 netle kapatma şansına sahiptir. Demoralize olmayın.
Birçok elemeden geçen soruların hatalı çıkması tepki çekti. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bir sınavda, gençler zamana karşı yarışıyor. Hatalı soruya en az 10 dakika harcayabilir. Sonuca ulaşamadığında zaman ve motivasyon kaybeder. Bir soruyla 150- 200 kişinin önüne geçebilir veya geride kalabilir. Son günlerde birçok panele katıldım. Hatalı sorulardan dolayı gençlerin ve ailelerin ÖSYM'ye güveninin sarsıldığını gördüm. Hatalı sorulardan dolayı yetkililerden hesap sormak istiyorlar. Bence, son derece haklılar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA