Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Yükseköğretimde yeni eğilimler

İstanbul Aydın Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Eğitim Fakültesi işbirliğinde, "Yükseköğretimde Yeni Eğilimler: Değişime Ayak Uydurma" başlıklı uluslararası bir kongre düzenlendi. Kongrede, her geçen gün değişen talepler, fırsatlar, beklentiler ve sorunlar doğrultusunda yükseköğretimin politikaları, modelleri ve yenilikçi hareketleri ele alındı.
Kongrenin ikinci günü 60 farklı üniversiteden 107 bildiri sunuldu. Yükseköğretim kurumları, bilim ve teknolojinin talep ve fırsatlarına yönelik bireyler yetiştirme doğrultusunda politikalarını şekillendirir. Kongrenin amacı, yükseköğretim dünyasında ortaya çıkan yeni eğilimleri, bilgi ve bilişim teknolojilerindeki değişim çerçevesinde gözden geçirmek ve uygulamaları paylaşmak ve tartışmaktı. Üniversiteler ekonomik açıdan toplumsal gelişime katkıda bulunarak toplumun refah düzeyini artırır. Bu nedenle yeni öğretme yaklaşımlarını geliştirmek çok önemlidir.
Bulunduğumuz yüzyılda küresel bir dünya ile karşı karşıyız. Toplum olarak, hızla gelişen teknolojinin yaşamımızda büyük değişiklikler oluşturduğu bu çağa ayak uydurabilmek için yükseköğretime çok önem vermemiz gerekiyor. Üniversitelerimiz gelişime, değişime ve yeniliğe ne kadar açıksa, o kadar topluma yararlı olabilir. Bilginin ürüne dönüştürülebileceği bir yöntemi kabullenmeliyiz. Bilim ve teknoloji ve daha pek çok alandaki dinamik değişimler yükseköğretim sektörünü, üniversite kavramını, üniversite yönetim modellerini, eğitim ve öğretim yöntemlerini de değiştiriyor.
Tüm dünyada yükseköğretim sistemi ile ilgili ciddi değişiklikler oluyor. Biz de bu değişikliklerden uzak kalamayız. Çünkü onları reforma zorlayan faktörler, aynı şekilde bizi de reform yapmaya zorluyor. Şimdi, ülkemizde süreklilik gösteren bir siyasi hava ve ekonomik gelişmişlik var. Son yıllarda yükseköğretim dünyamızda doğru yönde hareketlilik yaşanıyor. Yeni bir anayasanın yapılmasının iyi bir fırsat olacağını düşünüyorum. Anayasada yapılacak bir değişiklikle, yükseköğretim dünyamızda özel ve yabancı üniversiteler de yer alabilecek.
Üniversitelerimizin arasındaki kaliteli rekabet, insanlarımızın daha iyi eğitim almasını sağlayacak. Bunun sonunda, ülkemizin bir üniversite dünyası olması, bence hayal değil. YÖK'te uzun zamandır bölük pörçük yapılan çalışmalar, daha sistematik hale getirilmeli. Çeşitlilik, performans değerlendirmesi, rekabet gibi, evrensel çerçevede düzenlenmesi planlanmalı. Kısacası, toplumumuzun üniversitelerimizden beklentisi büyük, bunu göz ardı edemeyiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA